Zapiekanka w�oska 20 dag makaronu (rurki, muszelki, krajanka), 20 dag pieczarek, 20 dag szynki w�dzonej, 2 puszki przecieru pomidorowego, 4 dag startego parmezanu, 2 cebule, 3 �y�ki mas�a, 2 z�bki czosnku, 1/2 �y�eczki oregano, 1 �y�ka natki pietruszki, s�l, pieprz. Makaron ugotowa� w osolonej wodzie na p�mi�kko, zala� zimn� wod� i odcedzi�. Naczynie �aroodporne wysmarowa� 1 �y�k� mas�a i w�o�y� do niego makaron. Cebul� i czosnek obra�, posieka�, zrumieni� na 1 �y�ce mas�a i doda� do klusek. Pieczarki oczy�ci�, op�uka�, pokroi� w plasterki i usma�y� na reszcie mas�a. Gdy woda z pieczarek odparuje, doda� pokrojon� szynk� i sma�y� jeszcze chwil�. Nast�pnie zawarto�� patelni wy�o�y� na kluski i wymiesza�. Przecier pomidorowy rozcie�czy� 1 szklank� wody, doda� s�l, pieprz, oregano, 2/3 parmezanu i wymiesza�. Kluski zala� sosem, opr�szy� reszt� parmezanu i zapieka� ok. 20-25 min w piekarniku, w temp. 180 st. C. Przed podaniem zapiekank� posypa� natk� pietruszki.
Madziulkaaa1118