ciasta różne dobre.doc

(251 KB) Pobierz

Czekoladowy przekładaniec

40 dag mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu czekoladowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, 15 dag masła, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mleka, 1 krem czekoladowy, 1 tabliczka czekolady deserowej, tłuszcz i tarta bułka.

Masło utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę wymieszaną z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia oraz mleko, wymieszać, formę posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, wyłożyć ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C, piec ok. 45 minut, wystawić, przekroić na 3 blaty, przygotować krem według przepisu na opakowaniu, przełożyć ciasto, polać rozpuszczoną czekoladą.

Przekładaniec

 

Ciasto: 30 dag mąki, 20 dag masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: słoik prażonych jabłek lub 75 dag szarej renety, 2-3 łyżki cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny, Masa makowa: pół puszki gotowej masy makowej, Masa orzechowa: 25 dag orzechów włoskich, szklanka gorącego mleka, 25 dag masła, 20 dag cukru pudru, Polewa: 7 łyżeczek wody, 7 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego, ćwierć kostki masła, 2 łyżki kakao

Tłuszcz przeznaczony do ciasta posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie równe części, z każdej upiec taki sam placek. Jabłka ze słoika
lub obrane i uduszone z dodatkiem soku z cytryny i cukru rozsmarować na jednym placku
i przykryć drugim. Na nim rozsmarować masę makową i odstawić. Orzechy zemleć, sparzyć mlekiem, zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć najpierw z cukrem pudrem, a następnie
z orzechami, wyłożyć na mak, mocno schłodzić w lodówce. Z wody i cukru ugotować syrop, dodać masło, kakao i zagotować. Wystudzone ciasto oblać polewą, udekorować orzechami. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Przekładaniec

Ciasto: cukier 2 szkl, margaryna 10 dag, mleko 14 łyżek, 6 łyżek, mąka 6 szklanek, jajka 2 szt, soda 2 łyżeczki

Krem: cukier 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, mleko 1 L, margaryna 1,5 kostki

Ciasto: Margarynę, cukier, mleko i kakao zagotować i ostudzić. Wsypać mąkę, dodać jajko i sodę. Zagnieść. Zrobić 6 placków.
Krem: Ugotować budyń. Po ostudzeniu ucierać z margaryną.

Krówka

Biszkopt orzechowy: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 5 kopiastych łyżek mąki krupczatki, 10dkg orzechów(mielonych), 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem: krem krówka lub mleczko skondensowane słodzone, (gotowane w puszce, gotować
w puszce 2,5 godziny), 1 masło roślinne 250g, 1 czubata łyżka cukru pudru

Polewa: 20-30dkg krówek, 1 łyżka margaryny, orzechy do dekoracji

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto
do tortownicy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec do suchego patyczka
w 180ºC około40 -50 min w zależności od piekarnika. Gotowy biszkopt, przekroić na 3 części, przełożyć kremem krówkowym, polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami. Wykonanie kremu. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, wkręcać po łyżce kremu. aż do wyczerpania, można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów. Wykonanie polewy. Margarynę rozpuścić z krówkami.

 

Ciasto Artura

2 galaretki truskawkowe
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
40 dag masła
5 jajek
2 łyżki kakao
10 dag czekolady mlecznej
ok. 35 dag okrągłych biszkoptów
ok. 30 dag ciastek Delicje

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i ostudzić. ½ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie śmietankowe. W pozostałym mleku rozpuścić ½ szklanki cukru, zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie. Razem ugotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać ostudzony budyń. Na koniec do kremu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i pokrojoną
w kostkę czekoladę mleczną. Natomiast do drugiej części kremu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową. Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28cm) wyłożyć biszkoptami.
Na nich rozsmarować kakaowy krem z kawałami czekolady. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nich rozsmarować jasny krem z kawałami galaretki. Na wierzchu ciasta rozłożyć ciastka Delicje (polewą do góry). Włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Rafaello

Masa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
10 dag cukru
25 dag margaryny Kasia
½ aromatu waniliowego
35 dag wiórków kokosowych
10 dag płatków migdałów
3 paczki słonych krakersów
5 dag płatków migdałów

Budynie waniliowe ugotować z cukrem i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i aromat waniliowy. Następnie do masy dodać wiórki kokosowe, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać łyżką. Prostokątną formę
o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć folią aluminiową. Na folii ułożyć warstwę krakersów, potem połowę masy, znowu warstwę krakersów i pozostałą masę. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałów. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Karmelowy herbatnikowiec

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
ok. 20 dag herbatników
ok. 20 dag herbatników w polewie czekoladowej
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
2 galaretki bursztynowe

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Lekko ostudzić, otworzyć puszkę i powstały karmel wylać na ostudzony biszkopt. Następnie wyłożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietankową. Schłodzoną śmietanę należy ubić z cukrem pudrem, i do ubitej śmietany wlać ostudzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody. Na masie śmietankowej rozłożyć herbatniki w polewie czekoladowej. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Następnie na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę bursztynową rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny.

Ptyś

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem ptysiowy:
½ kg białego mielonego sera
¾ szklanki cukru pudru
2 galaretki jeżynowe
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
1 szklanka mleka
Ponadto:
3 opakowani herbatników (3x10 dag)
kolorowe cukierki
Polewa czekoladowa:
1 łyżeczka żelatyny
6 dag masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 30%

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Żelatynę namoczyć
w około 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją i dokładnie wymieszać.
Do rondelka przełożyć masło, cukier, kakao i śmietanę. Wszystko razem wymieszać
i rozpuścić na małym ogniu (ważne jest, aby tych składników nie zagotować). Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Lekko ostudzoną polewą czekoladową polać rozłożone herbatniki. Wierzch ciasta udekorować kolorowymi cukierkami.

Cappuccino z biszkopcikami

Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 łyżka wody
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa waniliowa:
50 dag masła
¾ szklanki cukru pudru
4 serki homogenizowane waniliowe (4x15 dag)
1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego
Ponadto:
1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 11 dag)
1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 15 dag)

Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika
i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części. Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić. Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Wierzch ciasta posypać cappuccino. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Śmietankowo – budyniowa pokusa

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe
Masa śmietankowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
¾ litra śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru
Do dekoracji:
5 dag gorzkiej czekolady

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika
i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym). 2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia. Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.

Murzynek z kremem

Ciasto:
25 dag margaryny
1 ½ szklanki cukru
cukier waniliowy
7 łyżek wody
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem bananowo-kokosowy:
3 banany
1 łyżka soku z cytryny
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania „śmietan-fix”
15 dag wiórek kokosowych
10 dag czekolady mlecznej lub białej
Do dekoracji:
ok. 10 dag wiórek kokosowych

Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao. Wymieszać. Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy
o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut
w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwa placki. Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać „śmietan-fix” i wymieszać. Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe
i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać i podzielić krem na połowę. Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu. Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.

Milky Way

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Masa mleczna:
½ szklanki mleka
¾ szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku ("pełnego")
Polewa:
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.

Ciasto dla mamy

Biszkopt jasny:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
3 łyżki kakao
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
cukier waniliowy
2 opakowania ‘śmietan-fix’
Ponadto:
galaretka truskawkowa

Upiec jasny biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i aromat śmietankowy, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i wyjąć biszkopt z formy. W tej samej formie upiec biszkopt kakaowy. Wykonać w ten sam sposób, co jasny biszkopt, należy jednak pamiętać aby dodać kakao. W 2 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie śmietankowe i wlać je do gotującego się mleka, chwilkę pogotować. Gorący budyń wylać na jasny biszkopt i przykryć kakaowym biszkoptem, lekko docisnąć. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Następnie dodać ‘śmietan-fix’ i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na kakaowy biszkopt. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę truskawkową, przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić w lodówce.

Bounty

Biszkopt czekoladowy:
5 jajek
1 niepełna szklanka maki tortowej
½ szklanki cukru
2 ł...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin