Tiramisu - przepis klasyczny.rtf

(4973 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Tiramisu - przepis klasyczny

 

 

składniki

 

6 żółtek

6 czubatych łek cukru

50 dag mascarpone

4 łki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem)

około 20 biszkoptów "kocie języczki"

1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być rozpuszczalna)

2 łki gorzkiego, naturalnego kakao

opcjonalnie: 2 łki startej gorzkiej czekolady

Zajrzyj do Mniamowego sklepu

Pomarańczowy żel błyszczący do dekoracji - 704-109 Wilton               Pomarańczowy żel błyszczący do dekoracji - 704-109 Wilton

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 6  tylko: 15,60 zł 

Żółty cukier ozdobny do dekoracji - 710-754 - Wilton               Żółty cukier ozdobny do dekoracji - 710-754 - Wilton

ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 3  tylko: 14,90 zł 

Wykrawacz do ciasteczek serduszka - 6szt - Tescoma               Wykrawacz do ciasteczek serduszka - 6szt - Tescoma

ranking ranking ranking ranking ranking

opinia Komentarze: 19  tylko: 11,90 zł  12,90 zł

Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej.

Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną.

Do kawy dodaję amaretto.

 

Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem.

Czynność jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zależy od wielkości naczynia, czasem będzie ich więcej, czasem mniej, na górze ma być masa).

 

Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na całą noc) do lodówki.

 

Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każ porcję posypuję kakao i czekoladą.

 

Smakuje jeszcze lepiej z kieliszkiem amaretto!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin