Fasolka konserwowa.docx

(10 KB) Pobierz

 

Fasolka konserwowa

 

1 kg fasolki

zalewa:

2 szklanki wody

1 dkg soli

0,5 dkg kwasku cytrynowego

0,5 dkg cukru

 

Strąki fasolki /całe lub pokrojone-ja daję całe/ włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i obgotować przez 3 min., następnie odcedzić, gorące umieścić w słoikach.

Składniki zalewy zagotować i zalać nią fasolkę. Słoiki zamknąć, wstawić do wody o temp. zbliżonej do temp. słoików. Pasteryzować w temp. 95 st. C przez 80-100 min.

Po 48 godz. powtórzyć pasteryzację w tej samej temp. przez 30-35 min.

Czas pasteryzacji dotyczy słoików o poj. 0,8 - 1 l.

Powtórzenie pasteryzacji jest konieczne.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin