Pikle z ogórków.docx

(10 KB) Pobierz

 

 

Pikle z ogórków

 

Składniki:

2 kg dojrzałych (nawet żółtych ogórków)

1/2 szklanki octu 10-proc.

6 - 8 płaskich łyżeczek cukru

5 dag soli

2 - 3 łyżeczki gorczycy

ziele angielskie

2,5 szklanki wody

 

Sposób wykonania:

Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona i miękki miąższ.

Ponownie przekroić wzdłuż, aby z jednego ogórka otrzymać 4 płaty. Oczyszczone płaty

ułożyć w emaliowanej (nie obitej) misce lub kamiennym garnku, przesypać solą i

zostawić na 12 godzin. Następnie odcedzić na sicie i przełożyć do czystych słoików. Z

wody, cukru, gorczycy i octu przygotować zalewę. Gorącą zalać ułożone w słoju ogórki.

Do każdego słoja dodać kilka ziaren ziela angielskiego, po czym słoiki szczelnie

zamknąć i pasteryzować około 30 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin