Wodorosty.docx

(33 KB) Pobierz

Wodorosty - bogactwo minerałów i witamin

Rozwijające się w podwodnym środowisku wodorosty od tysiącleci cenione są za swe właściwości. Spożywa się je głównie w Krajach Dalekiego Wschodu, które mogą poszczycić się najwyższym wskaźnikiem ludzi długowiecznych – Korei, Japonii, Chinach i Wietnamie. Coraz większą rolę zaczynają jednak odgrywać również w Europie, będąc ważnym elementem zdrowego stylu życia i kuchni makrobiotycznej.

WSZECHSTRONNE WŁAŚCIWOŚCI


Docenia się je ze względu na wartość odżywczą i  walory smakowe, są również wykorzystywane w kosmetyce. Warto też wspomnieć o łatwej przyswajalności (gromadzą mikroelementy i minerały w swoich tkankach) i niskokaloryczności. Mają chłodzącą naturę termiczną i słony smak. Obecnie spożywa się ponad 100 gatunków glonów, do najbardziej znanych należą : wakame, kombu, nori, dulse, arame i agar agar. Z powodzeniem mogą być jedzone na surowo a także jako dodatek do różnych potraw. Bogactwem składników przewyższają rośliny lądowe, głównie ze względu na zawartość wapnia, żelaza i jodu. Zawierają również miedź, cynk, fosfor oraz sporo witaminy B12, A, C, E, K, PP. Aby uzupełnić niedobory witamin i minerałów wystarczy włączyć do naszej codziennej diety zaledwie 5g glonów.


Większość wodorostów ma wiele właściwości wspólnych:


    Odtruwają organizm
    Oczyszczają układ limfatyczny
    Działają moczopędnie – wykorzystywane w leczeniu dróg moczowych
    Redukują ilość złego cholesterolu
    Skuteczne w walce z nadwagą – regulują gospodarkę wodną i przemianę materii w organizmie, usuwają toksyny i obrzęki
    Wspomagają odporność organizmu
    Działają przeciwzapalnie
    Wykazują działanie przeciwnowotworowe

 

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE POSZCZEGÓLNYCH WODOROSTÓW


Arame – czarne wodorosty stanowiące jedno z największych źródeł jodu, żelaza i wapnia. Pomocne w łagodzeniu wysokiego ciśnienia, stosowane w leczeniu dolegliwości kobiecych i chorób jamy ustnej.
Dulse – o czerwonym i niebieskim zabarwieniu oraz specyficznym ostrym smaku. Zawierają duże stężenie jodu, manganu i żelaza.
Hijiki – czarne algi o ostrym smaku, bogate w wapń wzmacniający kości, normalizują poziom cukru oraz korzystnie działają na tarczycę.
Kombu – mają ciemnozieloną barwę i intensywny smak. Wspomagają leczenie artretyzmu, chorób płuc, układu krążenia i nadciśnienia, stymulują odporność organizmu.
Nori (sałata morska) – najbardziej lekkostrawne, o barwie czerwonej lub zielonej. Zawierają najwięcej białka spośród wszystkich wodorostów oraz uważane są za najsmaczniejsze. Obniżają poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie, wpływają dobroczynnie na stan skóry i włosów.
Wakame – te algi o oliwkowej barwie zawierają najwięcej wapnia spośród wszystkich wodorostów, dlatego zalecane są przy osteoporozie, zapewniają też zdrową skórę i włosy.
Agar – dzięki „żelującej” formie jest doskonałą alternatywą dla żelatyny pochodzenia zwierzęcego, zawiera żelazo, krzem i fosfor. Wspomaga trawienie, ma dobroczynny wpływ na płuca i wątrobę, łagodzi stany zapalne.

 

Wodorosty bez problemu można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, sprzedawane są w formie wysuszonej, prasowanej lub sproszkowanej. Doskonale nadają się jako dodatek do zup, sałatek, sosów, gotowanych i duszonych warzyw, ryżu i kasz. Przed ugotowaniem wystarczy je namoczyć w wodzie na 5-20 min. (są wtedy łatwiejsze do strawienia), pokroić i następnie gotować ok. 40 min.
 


Wodorosty - bogactwo minerałów i witamin

Zgłoś jeśli naruszono regulamin