Carolin Mueller Pawlak_Naturalna kuchnia wegetariańska_część 1 (tylko przepisy).doc

(118 KB) Pobierz
ŚNIADANIA I KOLACJE

ŚNIADANIA I KOLACJE

 

1.NALEŚNIKI Z SOI I OWSA

Składniki:

v    1 szkl. soi (namoczona przez noc)

v    1 szkl. wody

v    1 szkl. soku z jabłek

v    1 ¼ szkl. płatków owsianych

v    2 łyżki oleju

v    ½ łyżeczki soli

Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Na rozgrzanej patelni teflonowej rozlać ¼ szklanki ciasta na naleśniki (porcja potrzebna na jeden naleśnik). Opiec z obu stron. Podawać z sosami (przepis 239 – 245).

 

 

2.NALEŚNIKI Z JABŁEK I MĄKI RAZOWEJ

Składniki:

v    2 szkl. mąki razowej

v    2 szkl. płatków owsianych

v    4 szkl. mleka sojowego lub wody

v    2 łyżki oleju

v    ¾ łyżeczki soli

v    2 łyżki miodu

v    2 szkl. pokrojonych w plasterki jabłek

Wszystkie składniki (oprócz jabłek) zmiksować razem w blenderze. Przed smażeniem dodać pokrojone jabłka. Na rozgrzanej patelni teflonowej rozlać ¼ szklanki ciasta (porcja potrzebna na jeden naleśnik). Opiec z obu stron. Podawać z sosami (przepisy 239 – 245).

 

3.NALEŚNIKI WYBORNE

Przyrządzone naleśniki z w/w przepisów posmarować pastą truskawkowo-bananowo-daktylową (przepis 209), polać sosem z jabłek (przepis 240), a następnie posmarować kremem z orzechów kokosowych (przepis 243) i na wierzch położyć granolę (przepisy 5 – 7).

 

4.GOFRY OWSIANE

Składniki:

v    4 szkl. wody

v    3 szkl. płatków owsianych

v    1 łyżka oliwy

v    1 łyżeczka soli

v    1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki podzielić na połowę i zmiksować na dwa razy w blenderze. Piec w gofrownicy 8-10 minut.

 

 

5.GRANOLA Z KAWAŁKÓW CHLEBA

Składniki:

v    6 szkl. pokrojonego w kostkę razowego pieczywa

v    1 szkl. orzechów lub wiórek kokosowych

v    1 szkl. soku z jabłek

v    ½ szkl. rodzynek

Wymieszać wszystko razem oprócz rodzynek. Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze około 200 C. Pozostawić blachę w ciepłym miejscu do momentu, aż chleb będzie suchy, a następnie dodać rodzynki. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

 

 

6.CHRUPIĄCA GRANOLA

Składniki:

v    4 szkl. płatków owsianych

v    ½ szkl. wiórek kokosowych

v    ¾ szkl. migdałów lub innych orzechów

v    ½ szkl. rodzynek

v    ¾ łyżeczki soli

v    3-4 łyżki miodu

v    ¼ szkl. oleju

Połączyć pierwszych 5 składników w jednej misce. W kubku połączyć miód z olejem, a następnie wlać wolno do pozostałych składników bardzo wolno mieszając. Rozłożyć całość na blachę na wysokość 2 cm. Piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez 20 minut od czasu do czasu mieszając, po czym zmniejszyć temperaturę do 130-140 C i piec przez następne 40-60 minut. Podawać z mlekiem sojowym (przepis 21).

 

 

 

7.GRANOLA Z POMARAŃCZAMI

Składniki:

v    6 szkl. płatków owsianych

v    2 szkl. płatków kukurydzianych

v    1 szkl. migdałów

v    1 szkl. rodzynek

v    1 ½ łyżeczki soli

v    ¼ szkl. oleju

v    ¼ szkl. przetartych na tarce skórek pomarańczy

v    ½ szkl. soku pomarańczowego

Zmiksować w blenderze wszystkie ciekłe składniki wraz z solą, a następnie połączyć z suchymi składnikami, dobrze mieszając. Piec na blasze w temperaturze 200 C przez 40-60 minut. Mieszać co 5-10 minut.

 

 

 

8.CIEPŁE JABŁKA Z GRANOLĄ

Składniki:

v    6 szkl. pokrojonych jabłek

v    1 łyżeczka cynamonu

v    ¾ szkl. soku z jabłek

v    2 łyżki mąki ziemniaczanej

v    3 szkl. granoli

Gotować jabłka z cynamonem i sokiem jabłkowym aż do miękkości, nie rozgotowując. Dodać mąkę zmieszaną z 2 łyżkami wody i gotować do zagęszczenia. Przed podaniem dodać 3 szklanki granoli.

 

 

 

9.MUESLI

Składniki:

v    2 szkl. granoli

v    2 szkl. bardzo drobno pokrojonych jabłek

v    1 ¼ szkl. mleka sojowego (przepis21) lub orzechowego (przepis 23)

v    2 pokrojone banany

v    1 szkl. pokrojonych pomarańczy lub gruszek

Wszystkie produkty wymieszać razem.

 

 

10.PLACEK JABŁKOWY

Składniki:

v    5 szkl. jabłek (pokrojonych)

v    ¼ szkl. rodzynek

v    ½ szkl. mąki razowej

v    1 ½ szkl. płatków owsianych

v    ¼ łyżeczki soli

v    2 łyżki wody

v    3 łyżki oleju lub margaryny

v    3 łyżki podgrzanego miodu

Jabłka i rodzynki włożyć na blachę. Pozostałe składniki wymieszać razem i ułożyć na owocach na blasze. Piec w piekarniku (40-60 minut), aż do uzyskania złotego koloru. Jest to porcja na dużą rodzinę. Wymiar blachy około 23x23 cm.

 

 

11.PIECZONE JABŁKA

Składniki:

v    1-2 jabłka na osobę

v    rodzynki

v    sok pomarańczowy

Wyciąć ogryzek ze środka, nie krojąc jabłka na połowę. W środek włożyć rodzynki polewając sokiem pomarańczowym, a następnie piec na blasze w soku owocowym przez około godzinę. (Soku nie powinno być więcej niż 1 cm od dna blaszki.)

 

 

12.DANIE Z OWSA

Składniki:

v    2 szkl. płatków owsianych

v    ¼ szkl. rodzynek

v    1 szkl. pokrojonych jabłek

v    4 szkl. wody

v    1 łyżeczka soli

Wodę z solą zagotować, dodać płatki, rodzynki i jabłka. Gotować przez 10 minut. Podawać z granolą (przepisy 5-7) i mlekiem sojowym (przepis 21).

 

 

13.PIECZONE DANIE Z OWSA

Składniki:

v    1 szkl. pokrojonych daktyli lub rodzynek

v    2 szkl. pokrojonych świeżych owoców

v    3 szkl. płatków owsianych

v    5 szkl. mleka sojowego (przepis 21) lub orzechowego (przepis 23)

v    1 łyżeczka soli

v    1 szkl. wiórek kokosowych

Rodzynki lub daktyle wrzucić na blachę wielkości 24x30 cm. Dodać świeże owoce i płatki owsiane. Zmieszać sól z mlekiem i wlać do garnka. Rozłożyć wiórki kokosowe na powstałą masę i piec w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 200 C.

 

 

14.DANIE ŚNIADANIOWE Z KUKURYDZY

Składniki:

v    3 szkl. zimnej wody lub mleka sojowego (przepis 21)

v    1 szkl. kaszy kukurydzianej

v    ½ łyżeczki soli

v    ¼ szkl. rodzynek

Wymieszać wszystkie składniki i zagotować ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z granolą i mlekiem sojowym.

 

 

15.CHLEB Z KUKURYDZY

Składniki:

v    4 szkl. kukurydzy 4 szkl. wody

v    1 ½ łyżeczek soli

v    ¼ szkl. oleju

v    2 szkl. kaszki kukurydzianej

Wymieszać wszystko razem i piec w piekarniku na blasze w temperaturze około 200 C przez 40-60 minut, aż na krawędziach pojawi się kolor brązowy. Można podawać razem z sosem (przepisy 171 - 183, lub 240 – 245).

 

 

16.DANIE Z CZTERECH ZBÓŻ

Składniki:

v    ¼ szkl. ziaren pszenicy

v    ¼ szkl. kaszy jaglanej

v    ¼ szkl. ryżu

v    ¼ szkl. pęczaku

v    3 szkl. wody

v    1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na noc, a następnie gotować przez około godzinę. Podawać z mlekiem sojowym (przepis 21) i bananami.

 

 

17.RYŻ TROPIKALNY

Składniki:

v    1 szkl. ryżu

v    1 ½ szkl. wody

v    1 szkl. mleka orzechowego (przepis 23) lub sojowego (przepis 21)

v    3 łyżki wiórek kokosowych

v    szczypta soli

v    5-8 daktyli

v    1-2 bananów

v    1-2 jabłka

v    ½-1 puszki ananasów (małej)

Ugotować ryż na wodzie z mlekiem i solą. Dodać resztę składników (banany, daktyle, ananasy, jabłka pokrojone w kostkę) i gotować przez 5 minut.

 

 

18.JAJECZNICA TOFU

Składniki:

v    ½ szkl. pokrojonej cebulki

v    ½ szkl. pokrojonej papryki

v    1 ząbek czosnku

v    vegeta do smaku

v    2 szkl. zgniecionego sera tofu (przepis93)

v    ¼ szkl. pokrojonej pietruszki

Udusić cebulę na 1 łyżce oleju z niewielką ilością wody, dodać paprykę oraz pozostałe składniki. Zostawić na gazie przez 5-10 minut.

 

 

19.BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

v    3 szkl. surowej kaszy jaglanej

v    4 szkl. soku ananasowego

v    3 szkl. wody

v    1 ½ łyżeczki soli

v    2 szkl. granoli

v    2 szkl. pokrojonych bananów

v    4 szkl. wydrążonych czereśni lub wiśni

v    4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepuścić przez maszynkę kaszę jaglaną, a następnie wymieszać z sokiem ananasowym. Zagotować 3 szklanki wody z solą. Dodać kaszę jaglaną z sokiem do gotującej wody i gotować ją na wolnym ogniu przez około 20 minut. Włożyć do garnka granolę i na to pokrojone banany. Na banany włożyć ugotowaną kaszę jaglaną. Po ostygnięciu całość polać gorącym sosem z czereśni lub wiśni, otrzymanym poprzez zagotowanie ich z mąką ziemniaczaną, aż do zgęstnienia.

 

 

20.BUDYŃ Z RYŻU

Składniki:

v    2 szkl. ugotowanego ryżu brązowego

v    1 ½ szkl. mleka sojowego (przepis 21) lub orzechowego (przepis 23)

v    ½ szkl. orzechów

v    ½ szkl. rodzynek

v    ¼ łyżeczki cynamonu

v    1 łyżeczka soku cytrynowego

v    ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin