1.NALEŚNIKI Z SOI I OWSA
Składniki:
v 1 szkl. soi (namoczona przez noc)
v 1 szkl. wody
v 1 szkl. soku z jabłek
v 1 ¼ szkl. płatków owsianych
v 2 łyżki oleju
v ½ łyżeczki soli
Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Na rozgrzanej patelni teflonowej rozlać ¼ szklanki ciasta na naleśniki (porcja potrzebna na jeden naleśnik). Opiec z obu stron. Podawać z sosami (przepis 239 – 245).
2.NALEŚNIKI Z JABŁEK I MĄKI RAZOWEJ
v 2 szkl. mąki razowej
v 2 szkl. płatków owsianych
v 4 szkl. mleka sojowego lub wody
v ¾ łyżeczki soli
v 2 łyżki miodu
v 2 szkl. pokrojonych w plasterki jabłek
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) zmiksować razem w blenderze. Przed smażeniem dodać pokrojone jabłka. Na rozgrzanej patelni teflonowej rozlać ¼ szklanki ciasta (porcja potrzebna na jeden naleśnik). Opiec z obu stron. Podawać z sosami (przepisy 239 – 245).
3.NALEŚNIKI WYBORNE
Przyrządzone naleśniki z w/w przepisów posmarować pastą truskawkowo-bananowo-daktylową (przepis 209), polać sosem z jabłek (przepis 240), a następnie posmarować kremem z orzechów kokosowych (przepis 243) i na wierzch położyć granolę (przepisy 5 – 7).
4.GOFRY OWSIANE
v 4 szkl. wody
v 3 szkl. płatków owsianych
v 1 łyżka oliwy
v 1 łyżeczka soli
v 1 łyżeczka miodu
Wszystkie składniki podzielić na połowę i zmiksować na dwa razy w blenderze. Piec w gofrownicy 8-10 minut.
5.GRANOLA Z KAWAŁKÓW CHLEBA
v 6 szkl. pokrojonego w kostkę razowego pieczywa
v 1 szkl. orzechów lub wiórek kokosowych
v ½ szkl. rodzynek
Wymieszać wszystko razem oprócz rodzynek. Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze około 200 C. Pozostawić blachę w ciepłym miejscu do momentu, aż chleb będzie suchy, a następnie dodać rodzynki. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
6.CHRUPIĄCA GRANOLA
v 4 szkl. płatków owsianych
v ½ szkl. wiórek kokosowych
v ¾ szkl. migdałów lub innych orzechów
v 3-4 łyżki miodu
v ¼ szkl. oleju
Połączyć pierwszych 5 składników w jednej misce. W kubku połączyć miód z olejem, a następnie wlać wolno do pozostałych składników bardzo wolno mieszając. Rozłożyć całość na blachę na wysokość 2 cm. Piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez 20 minut od czasu do czasu mieszając, po czym zmniejszyć temperaturę do 130-140 C i piec przez następne 40-60 minut. Podawać z mlekiem sojowym (przepis 21).
7.GRANOLA Z POMARAŃCZAMI
v 6 szkl. płatków owsianych
v 2 szkl. płatków kukurydzianych
v 1 szkl. migdałów
v 1 szkl. rodzynek
v 1 ½ łyżeczki soli
v ¼ szkl. przetartych na tarce skórek pomarańczy
v ½ szkl. soku pomarańczowego
Zmiksować w blenderze wszystkie ciekłe składniki wraz z solą, a następnie połączyć z suchymi składnikami, dobrze mieszając. Piec na blasze w temperaturze 200 C przez 40-60 minut. Mieszać co 5-10 minut.
8.CIEPŁE JABŁKA Z GRANOLĄ
v 6 szkl. pokrojonych jabłek
v 1 łyżeczka cynamonu
v ¾ szkl. soku z jabłek
v 2 łyżki mąki ziemniaczanej
v 3 szkl. granoli
Gotować jabłka z cynamonem i sokiem jabłkowym aż do miękkości, nie rozgotowując. Dodać mąkę zmieszaną z 2 łyżkami wody i gotować do zagęszczenia. Przed podaniem dodać 3 szklanki granoli.
9.MUESLI
v 2 szkl. granoli
v 2 szkl. bardzo drobno pokrojonych jabłek
v 1 ¼ szkl. mleka sojowego (przepis21) lub orzechowego (przepis 23)
v 2 pokrojone banany
v 1 szkl. pokrojonych pomarańczy lub gruszek
Wszystkie produkty wymieszać razem.
10.PLACEK JABŁKOWY
v 5 szkl. jabłek (pokrojonych)
v ¼ szkl. rodzynek
v ½ szkl. mąki razowej
v 1 ½ szkl. płatków owsianych
v ¼ łyżeczki soli
v 2 łyżki wody
v 3 łyżki oleju lub margaryny
v 3 łyżki podgrzanego miodu
Jabłka i rodzynki włożyć na blachę. Pozostałe składniki wymieszać razem i ułożyć na owocach na blasze. Piec w piekarniku (40-60 minut), aż do uzyskania złotego koloru. Jest to porcja na dużą rodzinę. Wymiar blachy około 23x23 cm.
11.PIECZONE JABŁKA
v 1-2 jabłka na osobę
v rodzynki
v sok pomarańczowy
Wyciąć ogryzek ze środka, nie krojąc jabłka na połowę. W środek włożyć rodzynki polewając sokiem pomarańczowym, a następnie piec na blasze w soku owocowym przez około godzinę. (Soku nie powinno być więcej niż 1 cm od dna blaszki.)
12.DANIE Z OWSA
v 1 szkl. pokrojonych jabłek
Wodę z solą zagotować, dodać płatki, rodzynki i jabłka. Gotować przez 10 minut. Podawać z granolą (przepisy 5-7) i mlekiem sojowym (przepis 21).
13.PIECZONE DANIE Z OWSA
v 1 szkl. pokrojonych daktyli lub rodzynek
v 2 szkl. pokrojonych świeżych owoców
v 5 szkl. mleka sojowego (przepis 21) lub orzechowego (przepis 23)
v 1 szkl. wiórek kokosowych
Rodzynki lub daktyle wrzucić na blachę wielkości 24x30 cm. Dodać świeże owoce i płatki owsiane. Zmieszać sól z mlekiem i wlać do garnka. Rozłożyć wiórki kokosowe na powstałą masę i piec w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 200 C.
14.DANIE ŚNIADANIOWE Z KUKURYDZY
v 3 szkl. zimnej wody lub mleka sojowego (przepis 21)
v 1 szkl. kaszy kukurydzianej
Wymieszać wszystkie składniki i zagotować ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać z granolą i mlekiem sojowym.
15.CHLEB Z KUKURYDZY
v 4 szkl. kukurydzy 4 szkl. wody
v 1 ½ łyżeczek soli
v 2 szkl. kaszki kukurydzianej
Wymieszać wszystko razem i piec w piekarniku na blasze w temperaturze około 200 C przez 40-60 minut, aż na krawędziach pojawi się kolor brązowy. Można podawać razem z sosem (przepisy 171 - 183, lub 240 – 245).
16.DANIE Z CZTERECH ZBÓŻ
v ¼ szkl. ziaren pszenicy
v ¼ szkl. kaszy jaglanej
v ¼ szkl. ryżu
v ¼ szkl. pęczaku
v 3 szkl. wody
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na noc, a następnie gotować przez około godzinę. Podawać z mlekiem sojowym (przepis 21) i bananami.
17.RYŻ TROPIKALNY
v 1 szkl. ryżu
v 1 ½ szkl. wody
v 1 szkl. mleka orzechowego (przepis 23) lub sojowego (przepis 21)
v 3 łyżki wiórek kokosowych
v szczypta soli
v 5-8 daktyli
v 1-2 bananów
v 1-2 jabłka
v ½-1 puszki ananasów (małej)
Ugotować ryż na wodzie z mlekiem i solą. Dodać resztę składników (banany, daktyle, ananasy, jabłka pokrojone w kostkę) i gotować przez 5 minut.
18.JAJECZNICA TOFU
v ½ szkl. pokrojonej cebulki
v ½ szkl. pokrojonej papryki
v 1 ząbek czosnku
v vegeta do smaku
v 2 szkl. zgniecionego sera tofu (przepis93)
v ¼ szkl. pokrojonej pietruszki
Udusić cebulę na 1 łyżce oleju z niewielką ilością wody, dodać paprykę oraz pozostałe składniki. Zostawić na gazie przez 5-10 minut.
19.BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ
v 3 szkl. surowej kaszy jaglanej
v 4 szkl. soku ananasowego
v 2 szkl. pokrojonych bananów
v 4 szkl. wydrążonych czereśni lub wiśni
v 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepuścić przez maszynkę kaszę jaglaną, a następnie wymieszać z sokiem ananasowym. Zagotować 3 szklanki wody z solą. Dodać kaszę jaglaną z sokiem do gotującej wody i gotować ją na wolnym ogniu przez około 20 minut. Włożyć do garnka granolę i na to pokrojone banany. Na banany włożyć ugotowaną kaszę jaglaną. Po ostygnięciu całość polać gorącym sosem z czereśni lub wiśni, otrzymanym poprzez zagotowanie ich z mąką ziemniaczaną, aż do zgęstnienia.
20.BUDYŃ Z RYŻU
v 2 szkl. ugotowanego ryżu brązowego
v 1 ½ szkl. mleka sojowego (przepis 21) lub orzechowego (przepis 23)
v ½ szkl. orzechów
v ¼ łyżeczki cynamonu
v 1 łyżeczka soku cytrynowego
v ...
everesta