sałatki.txt

(4 KB) Pobierz
Sur�wka z kapusty peki�skiej i ananasa
 

 
 Ha! Smak chrzanu czyni t� sa�atk� bardzo zmys�ow�... 



 
liczba opinii:  0 
kategoria:  Sur�wki 
  
czas: 10 minut 
trudno��: bardzo �atwe 
liczba porcji: 4 
koszt: niedrogie danie 
kalorie: troszeczk� 

 


 
     
 

Sk�adniki:

ma�a g��wka kapusty peki�skiej - oko�o 40 dag
3-4 plastry ananasa z puszki
p� gar�ci rodzynek
gar�� cienkiego szczypiorku pokrojonego na raczej d�ugie kawa�ki

sos: 
�y�ka chrzanu
2-3 �y�ki majonezu
2 �y�ki jogurtu
�wie�o zmielony czarny pieprz
s�l 

Spos�b przygotowania: 
 
 Danie to najlepiej przyrz�dzi� w Mniamowym, praktycznym i mocno pomara�czowym fartuchu! 
Mniamowy fartuch opr�cz tego, �e bardzo �liczny i optymistyczny, ma to, czego nie maj� inne ubranka: por�czne kieszonki, regulowan� d�ugo�� i bardzo d�ugie tasiemki, kt�re mo�na wi�za� z przodu.
Smaczny haft na najwi�kszej kieszonce sprawia wielk� rado�� podczas gotowania. wi�cej >>
 
 



Rodzynki zalewam wrz�tkiem i odstawiam na 2 minuty. Nast�pnie wod� odlewam i zostawiam rodzynki na kilka chwil, by dok�adnie obciek�y.

Z kapusty odrzucam brzydkie li�cie, nast�pnie kroj� ja na cienkie a d�ugie kawa�ki. Ananasa kroj� na niezbyt ma�e kawa�ki.
Sos przyrz�dzam poprzez wymieszanie wszystkich sk�adnik�w.
Kapust� mieszam z ananasem, sosem i posypuje szczypiorkiem.
Komponuje si� wy�mienicie z pieczonym kurczakiem, stekami i innymi r�no�ciami. W og�le si� dobrze komponuje.

 
 dodaj swoj� opini� 

Nie ma jeszcze �adnych opinii, Twoja mo�e by� pierwsza! - dodaj swoj� opini�!  
> Czosnek

Pieczone ziemniaki 

Wcinaj sur�wki! 

Placki ziemniaczane

W�a�nie nadesz�a idealna pora na pora!
 
B�yskawica z fasoli szparagowej i jaj
 

 
 Danko szybkie, �e ju� bardziej by� nie mo�e! Co� takiego na kolacj� smakuje bardzo, ale to bardzo. 



 
liczba opinii:  4 
kategoria:  Sa�aty 
  
czas: 10 minut 
trudno��: bardzo �atwe 
liczba porcji: 4 
koszt: niedrogie danie 
kalorie: troszeczk� 

 


 
     
 

Sk�adniki:

s�oik fasolki szparagowej
10 jaj ugotowanych na twardo
s�oik majonezu
gar�� posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki 

Spos�b przygotowania: 
 
 Danie to najlepiej przyrz�dzi� w Mniamowym, praktycznym i mocno pomara�czowym fartuchu! 
Mniamowy fartuch opr�cz tego, �e bardzo �liczny i optymistyczny, ma to, czego nie maj� inne ubranka: por�czne kieszonki, regulowan� d�ugo�� i bardzo d�ugie tasiemki, kt�re mo�na wi�za� z przodu.
Smaczny haft na najwi�kszej kieszonce sprawia wielk� rado�� podczas gotowania. wi�cej >>
 
 



Fasolk� ods�czam z zalewy. Jajka kroj� na �wiartki. Wrzucam wszystko do miski i zalewam majonezem - bardzo delikatnie mieszam, by jajka si� zbytnio nie porozwala�y. 

Teraz sa�atk� wstawiam na kilkana�cie minut do lod�wki - bowiem smakuje najlepiej, kiedy zimna. Przed samym podaniem posypuj� zielenin�. 

Dodatkowe informacje
Sa�atk� mo�na przygotowa� na kilka godzin przed podaniem - b�dzie tak samo dobra - nale�y j� przechowywa� w lod�wce. 

Smakuje doskonale z chlebem pe�noziarnistym lub z tostami.

 
 dodaj swoj� opini� 

Dla mnie ta sa�atka by�a md�a i zupe�nie bz wyrazu. Dokroi�am do niej cebul�, kiszone og�rki a najch�tniej wyrzuci�abym t� fasolk�.
kucharkalitewska [14.04.2003 19:50]

Pycha. Za drugim razem lekko zmodyfikowa�am. Zamiast majonezu zastosowa�am jogurt z dodatkiem 1�y�ki majonezu i doda�m przeci�ni�ty przez praske 1 zabek czosnku. Polecam. Smaczno�ci - Tiramisu5
tiramisu5 [19.02.2003 14:46]

Ta sa�atka jest fantastyczna! Ja jednak j� troszk� zmieni�am, a mianowicie do 40 dag fasolki szparagowej, ale mro�onej doda�am tylko 4 jajka i moim zdaniem tyle w zupe�no�ci wystarczy. Go�cie byli ni� zachwyceni i stasznie szybko znik�a ze sto�u. Polecam, bo przy niej ani cz�owiek sie nie napracuje, ani nie zm�czy. Natomiast podniebienie b�dzie zachwycone!!! No to du�a bu�ka ;-)))!
maggie [30.08.2002 09:57]

Mam pytanie. Czy fasola szparagowa musi by� koniecznie ze s�oika czy mo�e by� w�asna - ugotowana. [Grzegorz: my�l�, �e w�asna b�dzie jeszcze lepsza]
Kermit [25.06.2002 23:54]

 
Deska ser�w - pomys� na szybkie przyj�cie

Czosnek

Zagraj w pomidora! 

Sa�atowe ucztowanie
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin