Kurczak_w_zielonym_sosie.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak w zielonym sosie

Kurczak w zielonym sosie

 

Składniki na 8 porcji:

kurczak (około półtora kg)

2 łki oleju

20 dag szpinaku

po półczka natki i koperku

2 cebule

szklanka śmietany

2 łki masła

żółtko

l, biały pieprz

 

Kurczaka podziel na 8 części, natrzyj solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzany w rondlu olej, zrumień, a następnie wlej szklankę wody i podduś (40 minut).

 

Posiekaj szpinak, koperek, natkę oraz cebulę, któ następnie zeszklij na roztopionym w rondelku maśle. Dodaj do niej zieleninę i razem podduś jeszcze przez około 5 minut.

 

Wyjmij kurczaka, a do rondla wlej wymieszaną z żółtkiem śmietanę, zagotuj ją przez 4-5 minut, dodaj zieleninę, zamieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.

 

Kurczaka polej sosem i podaj z gotowanym ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin