bursztynowy kurczak z mniam.txt

(0 KB) Pobierz
sk�adniki
4 � 8 n�ek z kurczaka z podudziem
2 z�bki czosnku
Sol, pieprz
Odrobin� oleju
Zalewa
1 szklanka miodu ( ja mia�am tymiankowy)
1/3 szklanki sosu sojowego ciemnego
1/3 szklanki Worcester sosu
2 cytryny, tylko sok
5 dkg mas�a
spos�b przygotowania
Porcje kurczaka natrze� sola i roztartym czosnkiem. Zostawi� minimum na dwie godziny.
Dobra� tak brytfank�, by porcje le�a�y p�asko. Brytfank� wy�o�y� papierem do pieczenia.
U�o�y� porcje, skropi� olejem, opr�szy� pieprzem i piec ok. 50 min w temp. 180 C
Mi�d rozpu�ci� w rondelku na ma�ym ogniu, w�o�y� mas�o i wszystkie pozosta�e sk�adniki.
Nie gotowa�.
Kiedy kurczak ju� jest prawie mi�kki obla� dok�adnie ka�d� porcje zalew�, reszt�
wla� do brytfanki.
Piec 10 minut. Obr�ci� porcje i po�a� zn�w zalewa z brytfanki. Piec dalsze 10 min.
Kurczak powinien by� pokryty szklist� glazura o ciemno bursztynowym kolorze.
Smacznego
Zgłoś jeśli naruszono regulamin