Sałatki z warzyw do słoików na zimę.docx

(868 KB) Pobierz

Sałatki z warzyw do słoików na zimę

W 2010 jaki i w tym roku zrobiłam pyszną sałatkę do słoików na zimę z przepisu IK dostępnego tutaj.

Ilość zalewy jednak jest taka ogromna że można zrobić spokojnie do niej podwójną porcję warzyw, lub zmniejszyć ją o połowę, lub nawet zrobić 1/3 (spokojnie wystarczy). Ja zrobiłam całą zalewę ale oprócz tej sałatki zrobiłam jeszcze drugą, duży słoik papryki konserwowej i 2 słoiki czosnku (wszystko w tej zalewie, a jeszcze mi 1 litrowy słoik zalewy został ;-)).

http://cobylonaobiad.blox.pl/resource/700.jpg

Sałatka z kapusty białej

Składniki:

- 3 kg kapusty białej,
- 1/2 kg ogórków kiszonych,
- 1/2 kg marchwi,
- 1 kg papryki (dałam pół na pół czerwoną i żółtą),

- 4-5 cebul,
- sól.

 

Zalewa:
- 9 szklanek wody,
- 1 i 1/2 szklanki octu (użyłam jabłkowego)
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- przyprawy: pieprz, ziele ang., listki laurowe.

 

 

Wykonanie:

Obrać cebulę i kapustę (z pierwszych brzydkich liści), umyć. Poszatkować drobno kapustę, włożyć całą do sporej miski lub garnka, układając pokrojoną kapustę przesypywać ją solą do przetworów (łącznie 4 łyżki soli), odstawić na 4 godziny (można ją po jakimś czasie przemieszać i "wydusić" rękoma).
Cebulę pokroić w półplasterki i również posolić (ale już nie taką ilością, tylko trochę "na oko"), również odstawić na 4 godziny (najlepiej przykryć talerzykiem bo jakimś czasie zaczyna "pachnieć".
W międzyczasie pokroić paprykę w małe kawałki, marchew pokroić w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce, ogórki pokroić w plasterki.
Po 4 godzinach wycisnąć kapustę i cebulę z soku, wylać go. Wymieszać w dużej misce kapustę, cebulę i pokrojone warzywa.

 

Zagotować wodę, dodać do niej cukier i ocet (trzeba próbować w trakcie robienia, jeśli chcemy żeby była bardziej słodka, dosłodzić).
Sałatkę zalać gorącą zalewą (jeśli zrobiliście całą to zalejcie tylko tyle żeby warzywa były przykryte), wymieszać.
Do słoików włożyć w zależności od ich wielkości po 1-2 ziarnka ziela angielskiego, pieprzu i listek laurowy.

Wkładać sałatkę do słoików, dobrze ubijając (powinno wycisnąć się z niej tyle zalewy że dolewać już nie potrzeba, jeśli jednak jest mało to trzeba uzupełnić, tak żeby sałatka była zakryta).
Pasteryzujemy sałatę ok 20 minut.

 

 

 

 

 

 

 

Tak jak pisałam na początku, zostało mi bardzo dużo zalewy, postanowiłam więc zrobić jeszcze inną sałatkę (z tego co w domu było :-) ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka z kapusty pekińskiej - paski

 

Składniki:

 

- 1 kapusta pekińska (ok 1,5 kg),
- kawałek dyni (dałam taki wielkości ręki),
- 2 małe białe papryki,
- 1 - 2 marchewki,
- 1 kolba kukurydzy,
- kilka ogórków zielonych (małych),
- 2 duże pomidory,
- 1 cebula.

 

Wykonanie:

Ponieważ chciałam żeby ta sałatka była inna od tamtej pokroiłam warzywa w paski (nożykiem do warzyw), zajeło to trochę wiecej czasu ale trudno.
Kapustę pekińską umyć, wysuszyć, pokroić w paski, cebulę pokroić w półplastry, nasolić je leeko razem, z pomidorów okroić grube plastry razem ze skórą (wygląda to tak jakby od góry podzielić pomidora na 4 ścianki, a zostanie środek z daszkiem i spodem),  wyjąć gniazda nasienne a plastry pomidorów pokroić w paski, ziarna kukurydzy okroić z kolby. Dynię, marchewkę i ogórki okrawamy dookoła nożykiem do warzyw, robiąć długie, cienkie plastry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sos curry do kanapek - składniki:

·         W sumie ok 1.3 kg warzyw:

·         * 2 młode cukinie ze skórką

·         * 2 spore marchewki

·         * 2 duże cebule

·         * 2 papryki

·         * 2 słoiczki (400 ml) dobrego koncentratu pomidorowego

·         * 6 łyżek oleju

·         * 10 łyżek octu 6%

·         * 2 torebki żel-fixu (2:1)

·         * płaska łyżka mielonego chili

·         * 2 płaskie łyżki vegety

·         * torebka ulubionej mieszanki curry (najlepiej łagodnej)

·         * 10 czubatych łyżek cukru

·         * 1.5 litra wody

Sos curry do kanapek - sposób przygotowania:

Warzywa pokroić dość drobno.
Wrzucić je do rondla z olejem i dusić kilka minut, dosypując vegetę - po czym wlać litr wody i gotować do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy rozrzedzony resztą wody (1/2 litra), cukier, curry i chili.
Zmiksować warzywa na gęstą masę (nie musi być zupełnie gładka) i doprawić octem. Wsypać żel-fix i mieszać do rozpuszczenia - podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, stale mieszając, po czym wypełnić gęstym sosem niewielkie słoiczki. Należy wypełniać słoiczki po sam brzeg! Zakręcić i odstawić dnem do góry - pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Sos po zupełnym ostygnięciu gęstnieje tak, że trzeba go smarować nożem - nie leje się jak ketchup.
Uwaga!!!
Jeśli koncentrat pomidorowy nie był zupełnie gęsty i zwarty - można zmniejszyć ilość wody do 1,3 litra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka z zielonych pomidorów do słoików

Jeśli lubisz robić przetwory, cenisz sobie smak pomidorów, a jeden z twoich ulubionych filmów to „Smażone zielone pomidory” czas połączyć twoje zainteresowania! Sałatka z zielonych pomidorów do słoików to propozycja idealna dla ciebie - wypróbuj nasz przepis!

Sałatka z zielonych pomidorów do słoików pozwala cieszyć się smakiem słodko-kwaśnych warzyw przez okrągły rok. Zamknięte w słoiku świeże warzywa pozostają bardzo zdrowe, więc warto sięgać po nie jak najczęściej. Dodatkowo, nasza sałatka z zielonych pomidorów, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jeśli więc szukasz wymówek zwalniających od jej zrobienia - nie jesteśmy w stanie żadnej podsunąć. Ta sałatka jest po prostu świetna!


Sałatka z zielonych pomidorów do słoików - przepis:

Składniki:

·         1,5 kg zielonych pomidorów

·         1 kg cebuli

·         1 kg marchwi

·         1/2 szklanki oleju

·         1/2 szklanki octu (10%)

·         1/2 l wody

·         2 łyżki soli

·         7 łyżek cukruliście laurowe

·         ziele angielskie

·         pieprz ziarnisty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INNNY

 

 

Witam Serdecznie

Jest okres robienia przetworów na zimę i nie wyobrażam sobie tego żeby nie zrobić kilku słoików sałatki z zielonych pomidorów u mnie w domu ją uwielbiają jest może kwaśna ale na pewno bardzo smaczna :)

 

 

Będziemy potrzebować :

 

Proporcje na 1 kg zielonych pomidorów

 

1 kg zielonych pomidorów
300 g cebuli

30 g soli

 

Na zalewę

400 ml wody

100 ml octu 10%

100 g cukru

liść laurowych kilka małych listków

1 łyżeczka ziela angielskiego

1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego

gorczyca biała

 

 

 

 

Przygotowanie :

 

Słoiki i wieczka mam wyparzone .

 

Najpierw przygotowuję pomidory trzeba to zrobić 12 godzin wcześniej przed nakładaniem sałatki do słoików

1.      Zielone pomidory dokładnie myję i będę kroiła w plasterki

2.      Pomidory kroję w 2-3 milimetrowe plasterki od czubka do szypułki wtedy ładniej prezentują się na talerzy ( plasterki tworzą przekrój pomidora )

3.      ja jeszcze za pomocą małego nożyka przed krojeniem wycinam tą część od łodyżki ona i tak jest twarda i potem nie muszę wycinać jej z plasterka (mam nadzieję że w miarę zrozumiale to opisałam :)

4.      pokrojone pomidory przekładam do miski lub garnka i oprószam solą ( najlepiej oprószać warstwowo , część pomidorów sól , pomidory , sól )

5.      Tak przygotowane pomidory odstawiam na około 12 godzin

 

Po 12 godzinach przystępuję do kończenia sałatki :)

 

6.      Pomidory wykładam na durszlak i odsączam z nagromadzonego soku

7.      Cebulę obieram i kroję w cienkie plasterki ( można również pokroić w pół plasterki )

8.      pokrojoną cebulę przekładam na sito i przelewam wrzącą wodą, osączam

 

Przygotowanie zalewy :

9.      do garnka wlewam wodę , ocet dodaję cukier i wszystkie przyprawy

10.  następnie garnek stawiam na gaz i zagotowuję zalewę ( gorącą zalewą będę zalewała sałatkę z zielonych pomidorów w słoikach )

 

11.  Przygotowane zielone pomidory i cebulę można wymieszać razem przed nakładanie lub nakładać warstwowo do słoików

12.  Ja osobiście nakładam warstwowo warstwa pomidorów warstwa cebuli i tak na zmianę :) delikatnie ugniatając

13.  pełne słoiki zalewam gorącą zalewą , używam do tego chochelki i staram się żeby w każdym słoiku były przyprawy z zalewy ( liść laurowy , ziele angielskie , pieprz i gorczyca )

 

Tak przygotowane słoiki z sałatką z zielonych pomidorów zakręcam i będę pasteryzować .

 

14.  Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik ściereczką żeby się nie stykał.

15.  Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania pasteryzuje przez 20 minut

16.  Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia

 

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę jest gotowa słoiki można odstawić do spiżarki życzę smacznego .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jestes tutaj: Strona glowna » Kuchnia » Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

http://www.jakpomasle.pl/wp-content/uploads/2012/10/34.jpg

„Zielone pomidory” kojarzą mi się z sałatką jaką robiła moja babcia, gdy na ogrodzie zostawały już tylko zielone pomidory i jej octowy smak, a od zawsze lubiłam wszystko co kwaśne. Moje drugie skojarzenie to wspaniała książka „Smażone zielone pomidory”.

Korzystając z końca lata, bo w tym roku jesień jest wyjątkowo letnia i piękna przygotowałam kilka słoików sałatki podobnej do tej jaką jadłam jako dziecko. W ramach uwspółcześnienia dodałam 1 zieloną paprykę.

 

 

 

 

 

 

 

Paula Andrzejewska

13 - paź - 2012

2 komentarzy

 

„Zielone pomidory” kojarzą mi się z sałatką jaką robiła moja babcia, gdy na ogrodzie zostawały już tylko zielone pomidory i jej octowy smak, a od zawsze lubiłam wszystko co kwaśne. Moje drugie skojarzenie to wspaniała książka „Smażone zielone pomidory”.

Korzystając z końca lata, bo w tym roku jesień jest ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin