Tiramisu
Składniki:
· Opakowanie podłużnych biszkoptów;
· ¾ szklanki mocnej kawy;
· 3 łyżki likieru kawowego (może być spirytus lub jakaś wódka);
· 3 żółtka;
· 3 łyżki cukru pudru;
· 45 dag sera mascarpone (lub gładkiego twarożku - nie smakowe! np. Piątnica żeby miał konsystencję podobna do serka topionego);
· ½ szklanki śmietany kremówki;
· Kakao w proszku;
· Kilka ziaren kawy
Śmietanę schłodzić, ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Żółtka zmiksować z resztą cukru na puszystą masę. Delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną.
Do żółtek ze śmietaną dodać ser mascarpone, wymieszać. W prostokątnym naczyniu ułożyć ciasno warstwę biszkoptów skropić je kawa zmieszana z likierem (lub wódką). (Biszkopty układać 4 poziomo obok 4 pionowo; pod tym gdzie na górze były 4 poziomo to na dole musza być 4 pionowo, tam gdzie na górze były 4 pionowo tam na dole 4 poziomo).
Na biszkopty wyłożyć połowę kremu serowego, delikatnie wygładzić. Krem przykryć kolejną warstwą biszkoptów (układamy w ten sam sposób co poprzednio). Ciastka skropić resztą kawy.
Biszkopty przykryć pozostałym kremem serowym, wygładzić łyżką. Deser posypać przez sitko cienką warstwą kakao (ale tak żeby nie prześwitywał krem serowy), następnie ozdobić ziarenkami kawy.
Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!
wroblelz