ZUPA NEAPOLITAŃSKA
Składniki:
· 4 średnie ziemniaki (ok. 40 dag)
· 1 duża marchewka (ok. 15 dag)
· 1 średnia pietruszka (ok. 8 dag )
· kawałek selera (ok. 5 dag)
· średni por (ok. 12 dag)
· ½ szkl. zielonego groszku
· 1 szkl. makaronu
· 1 kostka rosołu z indyka
· 1 kostka rosołu z kury
· 2 łyżeczki vegety
· ok. 20g parmezanu
· 200 ml śmietanki słodkiej 30%
· 2 żółtka
· 1 natka pietruszki
· ok. 3 l wody
· sól do smaku
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na ogniu do zagotowania. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w cienkie talarki. Tak przygotowane warzywa i zielony groszek wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy intensywnie 15 minut od chwili zawrzenia. Po tym czasie wrzucamy makaron i co jakiś czas mieszając, aby makaron nie przywarł do dna, gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Na końcu dajemy rosołki i vegetę. Dosmakowujemy solą.
Zdejmujemy z ognia i dajemy zmiksowaną z żółtkami śmietanę. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i parmezanem.
wroblelz