ZUPA NEAPOLITAŃSKA.rtf

(2 KB) Pobierz

ZUPA NEAPOLITAŃSKA

Składniki:

·         4 średnie ziemniaki (ok. 40 dag)

·         1 duża marchewka (ok. 15 dag)

·         1 średnia pietruszka (ok. 8 dag )

·         kawałek selera (ok. 5 dag)

·         średni por (ok. 12 dag)

·         ½ szkl. zielonego groszku

·         1 szkl. makaronu

·         1 kostka rosołu z indyka

·         1 kostka rosołu z kury

·         2 łyżeczki vegety

·         ok. 20g parmezanu

·         200 ml śmietanki słodkiej 30%

·         2 żółtka

·         1 natka pietruszki

·         ok. 3 l wody

·         sól do smaku

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę i stawiamy na ogniu do zagotowania. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.

Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w cienkie talarki. Tak przygotowane warzywa i zielony groszek wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy intensywnie 15 minut od chwili zawrzenia. Po tym czasie wrzucamy makaron i co jakiś czas mieszając, aby makaron nie przywarł do dna, gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Na końcu dajemy rosołki i vegetę. Dosmakowujemy solą.

Zdejmujemy z ognia i dajemy zmiksowaną z żółtkami śmietanę. Zupę podajemy posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki i parmezanem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin