Ciasto mleczna kanapka.docx

(10 KB) Pobierz

Ciasto mleczna kanapka

Składniki na kakaowy biszkopt:

 

6 jajek

3/4 szklanki cukru

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

 

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

 

Składniki na mleczną masę:

 

pół szklanki mleka

2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)

2/3 szklanki cukru

350 g masła

16 g cukru wanilinowego

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.

 

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

 

Składniki na polewę czekoladową:

 

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

70 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

 

Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin