Cz. 1 - 7 przepisów.rtf

(2274 KB) Pobierz

Ciasto z gruszkami (204 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Mąka pszenna. typ 500 600 g

Gruszka 400 g

Jaja kurze całe 3 szt.

Margaryna 75 g

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 300 g

Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Sok z cytryny 20 ml

 

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na "ósemki".

Margarynę roztopić i ostudzić.

Utrzeć jajka.

Dodać jogurt i sok z cytryny, dobrze wymieszać.

Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować, dodać margarynę i ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i puszysta (jeśli wydaje się za gęsta, dodać więcej jogurtu).

W formę do pieczenia wlać masę, wyrównać, ułożyć na powierzchni cząstki gruszek. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

 

 

 

 

 

Spaghetti alla carbonara (239 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Świderki 100 g

Szynka "Babuni" 55 g

Jaja kurze całe 1 szt.

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 płaska łyżeczka

Pieprz czarny, zmielony 3 szczypty

Chili 2 szczypty

Ser topiony edamski 13 g

Masło roślinne kostka 1 płaska łyżka

 

Sposób przygotowania:

Na patelni teflonowej bez tłuszczu podsmażyć szynkę "Babuni", pokrojoną w kostkę.

Zagotować wodę i do posolonego wrzątku wrzucić makaron. W międzyczasie rozbełtać jajko, dodać łyżeczkę jogurtu, ser, łyżkę masła, chili i pieprz. Dobrze wymieszać.

Do usmażonej szynki dodać ugotowane spaghetti, dobrze wymieszać.

Na spaghetti wlać sos z rozbełtanym jajkiem i znowu dokładnie wymieszać.

 

 

 

 

 

Mini szarlotki z jogurtowym ciastem kruchym (249 kcal / 100 g)

 

Składniki :

 

Ciasto:

Mąka pszenna. typ 500 400 g

Margaryna 150 g

Sól biała 1/2 płaskiej łyżeczki

Proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 100 g

 

Nadzienie:

Jabłka 400 g

Mąka pszenna. typ 500 400 g

Jaja kurze 1 szt.

 

Sposób przygotowania:

Do misy miksera lub na stolnicę wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę chłodną margarynę oraz jogurt. Ze wszystkich składników wyrób szybko elastyczne ciasto, w razie konieczności (jeśli jest zbyt kleiste) dodaj mąkę. Owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Do miski włóż jabłka dodaj mąkę. Wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, wykrawaj kółka. Na krążek ciasta nałóż łyżkę jabłek i nakryj drugą porcją ciasta. Sklej brzegi dociskając widelcem. Jeśli ciasto nie chce się kleić, brzegi zwilż wodą.

Wierzch ciastek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na górze każdego ciastka zrób nacięcie (żeby para wodna miała którędy ulecieć). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, piecz do zarumienienia wierzchu ok. 20-25 minut.

 

 

 

 

 

Zapiekanka makaronowa (202 kcal / 100 g)

 

Składniki :

Makaron pełnoziarnisty 400 g

Wieprzowina mięso mielone z szynki 350 g

Woda 400 ml

Rosół kostka 1 kostka

Koncentrat pomidorowy 30% 2 łyżki

Ser Gouda 20 g

 

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron. Mieso poddusić w wodzie z kostką rosołową i koncentratem pomidorowym. Na blaszkę wyłożyć ugotowany makaron, mięso i pokrojony w kostkę ser. Zapiekać 20 min w temp. 180 st. (termoobieg).

 

 

 

 

 

Pierożki serowe z pieczarkami (222 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Pieczarki świeże 290 g

Mąka pszenna. typ 2000 700 g

Sól biała 1 płaska łyżeczka

Masło roślinne kostka 1 łyżeczka

Jogurt naturalny 2% tłuszczu 4 łyżki

Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki pokroić na plasterki, udusić.

W misce zmieszać mąkę, sodę i sól. Dodać roztopione masło i jogurt, wyrobić na gładkie ciasto.

Z ciasta uformować kuleczki, rozwałkować je. Powstałe okrągłe placuszki przekroić na pół.

Kawałki ciasta napełniać pieczarkami, brzegi zwilżać wodą, sklejać i formować pierożki.

Na patelni teflonowej, bez tłuszczu, smażyć pierożki z obu stron, na złotobrązowy kolor.

 

 

 

 

 

Bułka drożdżowa (235 kcal / 100 g)

 

Składniki :

Drożdże 50 g

Jaja kurze 1 szt.

Margaryna 4 płaskie łyżki

Mąka pszenna. typ 500 750 g

Mleko spożywcze 2% tłuszczu 510 ml

 

Sposób przygotowania:

Robimy rozczyn z drożdży, tzn. drożdże zalewamy mlekiem. Miskę zakrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.

Do miski wbijamy 1 jajko. Ubijamy.

Do garnka wrzucamy 1/3 mąki i rozpuszczoną margarynę. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ścierką i odkładamy do wyrośnięcia.

Następnie dodajemy kolejną 1/3 część mąki, wlewamy ubite jajko, wyrabiamy ciasto, dodajemy niecałe 2 szklanki mleka, ostatnią część mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto.

Garnek z wyrobionym ciastem ponownie przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 3 podłużne części i pleciemy warkocz (jak w chałce).

Gotową bułkę wkładamy do prostokątnej formy i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Wkładamy na 45 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.

 

 

 

 

 

Naleśniki light (244 kcal / 100 g)

 

 

Składniki :

Woda 40 ml

Mąka pszenna. typ 500 100 g

 

Sposób przygotowania:

Mąkę i wodę zmiksować, smażyć na patelni bez tłuszczu (najlepiej na teflonowej). Obracać, podrzucając lekko do góry.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin