lipidy - wykład dr Stręk dla Dietetyki.pdf
(
3677 KB
)
Pobierz
METABOLIZM LIPIDÓW OTYŁOŚĆ WPŁYW DIETY NA NADCIŚNIENIE I MIAŻDŻYCĘ
METABOLIZM LIPIDÓW
OTYŁOŚĆ
OTYŁOŚĆ
WPŁYW DIETY NA NADCIŚNIENIE
WPŁYW DIETY NA NADCIŚNIENIE
I MIAŻDŻYCĘ
I MIAŻDŻYCĘ
Małgorzata Stręk
Zakład Enzymologii Medycznej
Zakład Enzymologii Medycznej
Katedra Biochemii Medycznej
Katedra Biochemii Medycznej
Uniwersytet Medyczny w Łodzi
Uniwersytet Medyczny w Łodzi
METABOLIZM LIPIDÓW
Małgorzata Stręk
Lipidy są heterogenną grupą związków organicznych
nierozpuszczalnych w wodzie,
nierozpuszczalnych w wodzie,
natomiast rozpuszczalnych w rozpuszczalnikac
natomiast rozpuszczalnych w rozpuszczalnikac
h
organicznych
organicznych
Lipidy występują we wszystkich żywych organizmach
9
W roślinach są obecne przede wszystkim w nasionach i w miąższu o
woców
9
W organizmach zwierzęcych w różnych narządach lub jako wyodrębni
W organizmach zwierzęcych w różnych narządach lub jako wyodrębni
ona tkanka
ona tkanka
tłuszczowa
Lipidy wg Bloora dzieli się na:
9
Lipidy proste:
Lipidy proste:
-
Tłuszcze właściwe
Tłuszcze właściwe –
estry kwasów tłuszczowych z glicerolem
estry kwasów tłuszczowych z glicerolem
-
Woski
estry kwasów tłuszczowych
z długołańcuchowym
i alkoholami
monohydroksylowymi
monohydroksylowymi
Lipidy złożone
:
-
Fosfolipidy
Fosfolipidy –
lipidy zawierające oprócz kwasów tłuszczowych
lipidy zawierające oprócz kwasów tłuszczowych
i glicerolu resztę kwasu fosforowego
i glicerolu resztę kwasu fosforowego
Glikolipidy -
lipidy zawierające kwas tłuszczowy, sfingozynę
lipidy zawierające kwas tłuszczowy, sfingozynę
i węglowodany
i węglowodany
9
Prekursory i pochodne lipidów
:
-
kwasy tłuszczowe,
kwasy tłuszczowe, -
węglowodory,
węglowodory, -
glicerol,
glicerol,
alkohole inne niż glicerol, -
sterole,
sterole,
hormony,
-
witaminy rozpuszczalne w tluszczach
witaminy rozpuszczalne w tluszczach
Lipidy są heterogenną grupą związków organicznych
Lipidy występują we wszystkich żywych organizmach
W roślinach są obecne przede wszystkim w nasionach i w miąższu o
woców
Lipidy wg Bloora dzieli się na:
Woski –
estry kwasów tłuszczowych
z długołańcuchowym
i alkoholami
9
Lipidy złożone
-
Glikolipidy
Prekursory i pochodne lipidów
:
-
alkohole inne niż glicerol,
-
ciala ketonowe,
ciala ketonowe, -
hormony,
W organizmie ludzkim lipidy pełnią różnorodne funkcje
bezpośrednio, jak i potencjalnie, gdy odłożone
są jako materiał zapasowy w tkance
są jako materiał zapasowy w tkance
tłuszczowej podskórnej.
tłuszczowej podskórnej.
Tłuszcze w tkance tłuszczowej podskórnej
chronią przed nadmiernym wydzielaniem
ciepła i pozwalają na adoptowanie się w
niskiej temperaturze.
niskiej temperaturze.
Wewnątrz organizmu utrzymują narządy w
stałym położeniu i służą do mechanicznej i
termicznej izolacji.
pokarmach znajdują się witaminy
rozpuszczalne w tłuszczach ( A, D, E, K ) oraz
rozpuszczalne w tłuszczach ( A, D, E, K ) oraz
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pełnią funkcję budulcową, są składnikami
błon komórkowych.
Połączenia tłuszczów z białkami ( lipoproteiny)
służą jako środek transportu lipidów w osoczu.
retinol, jako lipid wrażliwy na
światło, odgrywa główną rolę w procesie
widzenia.
Steroidy i niektóre fosfolipidy służą jako
Służą jako wydajne źródło energii zarówno
Służą jako wydajne źródło energii zarówno
bezpośrednio, jak i potencjalnie, gdy odłożone
Tłuszcze w tkance tłuszczowej podskórnej
chronią przed nadmiernym wydzielaniem
ciepła i pozwalają na adoptowanie się w
Wewnątrz organizmu utrzymują narządy w
stałym położeniu i służą do mechanicznej i
termicznej izolacji.
W tłuszczach zawartych w naturalnych
W tłuszczach zawartych w naturalnych
pokarmach znajdują się witaminy
Pełnią funkcję budulcową, są składnikami
błon komórkowych.
Połączenia tłuszczów z białkami ( lipoproteiny)
służą jako środek transportu lipidów w osoczu.
Karotenoid –
retinol, jako lipid wrażliwy na
Karotenoid
światło, odgrywa główną rolę w procesie
widzenia.
Steroidy i niektóre fosfolipidy służą jako
Trawienie i wchłanianie tłuszczów
Proces trawienia tłuszczów rozpoczyna się w jamie ustnej.
Gruczoły Ebnera, położone na grzbiecie języka, wytwarzają
Gruczoły Ebnera, położone na grzbiecie języka, wytwarzają
lipazę językową.
lipazę językową.
lipazę żołądkową.
Obie lipazy hydrolizują triacyloglicerole, zawierające zarówno k
rótko jak i
długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, do 1,2 diacyloglicerolu i woln
ych kwasów
tłuszczowych. Są szczególnie potrzebne w okresie noworodkowym, w
tłuszczowych. Są szczególnie potrzebne w okresie noworodkowym, w
którym
którym
aktywność lipazy trzustkowej jest mała. W żołądku może zostać st
rawionych aż 30%
rawionych aż 30%
spożytych triacylogliceroli.
Proces trawienia jest kontynuowany w jelitach.
*
W czasie trawienia pokarmów pęcherzyk żółciowy dostarcza przez p
W czasie trawienia pokarmów pęcherzyk żółciowy dostarcza przez p
rzewód
rzewód
żółciowy wspólny zmagazynowaną żółć do światła dwunastnicy. Sok
trzustkowy
trzustkowy
zostaje wymieszany z żółcią tuż przed jego dostaniem się do dwun
astnicy.
astnicy.
*
Żółć
Żółć
tworzy zawiesinę, zobojętnia miazgę żołądkową (pH bardziej zasa
tworzy zawiesinę, zobojętnia miazgę żołądkową (pH bardziej zasa
dowe
dowe
niezbędne dla aktywności enzymów soku trzustkowego i jelitowego)
oraz jest
oraz jest
wydzieliną, za pośrednictwem której zostaje wydalony cholesterol
i kwasy żółciowe.
i kwasy żółciowe.
Proces trawienia tłuszczów rozpoczyna się w jamie ustnej.
Żołądek wydziela
lipazę żołądkową.
Żołądek wydziela
Obie lipazy hydrolizują triacyloglicerole, zawierające zarówno k
rótko jak i
długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, do 1,2 diacyloglicerolu i woln
ych kwasów
aktywność lipazy trzustkowej jest mała. W żołądku może zostać st
Proces trawienia jest kontynuowany w jelitach.
żółciowy wspólny zmagazynowaną żółć do światła dwunastnicy. Sok
zostaje wymieszany z żółcią tuż przed jego dostaniem się do dwun
*
niezbędne dla aktywności enzymów soku trzustkowego i jelitowego)
wydzieliną, za pośrednictwem której zostaje wydalony cholesterol
Trawienie i wchłanianie lipidów w jelicie cienkim
#
Produkty trawienia lipidów wchłaniane są z miceli utworzonych pr
Produkty trawienia lipidów wchłaniane są z miceli utworzonych pr
zez sole
zez sole
kwasów żółciowych do rąbka szczoteczkowego komórek błony śluzowe
j jelita,
j jelita,
.
#
Większość wchłoniętych lipidów tworzy chylomikrony składające si
enterocytów
.
Większość wchłoniętych lipidów tworzy chylomikrony składające si
ę na limfę
ę na limfę
transportowaną naczyniami chłonnymi jamy brzusznej do przewodu p
iersiowego,
iersiowego,
a następnie do krążenia systemowego.
Trawienie i wchłanianie lipidów w jelicie cienkim
kwasów żółciowych do rąbka szczoteczkowego komórek błony śluzowe
a następnie do wnętrza
enterocytów
a następnie do wnętrza
transportowaną naczyniami chłonnymi jamy brzusznej do przewodu p
Plik z chomika:
Bleckfear
Inne pliki z tego folderu:
giełda egzaminacyjna z biochemii.pdf
(102 KB)
Integracja metabolizmu.pdf
(252 KB)
giełda - kolokwium IV.pdf
(50 KB)
Witaminy - wykład dr Stręk dla Dietetyki.pdf
(2454 KB)
aminokwasy (dla dietetyki) by dr Hrabec.pdf
(3500 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin