Biochemia - skrypt.pdf

(249 KB) Pobierz
SKRYPT położnictwo
SKRYPT
DO ZAJ ĘĆ LABORATORYJNYCH Z BIOCHEMII DLA STUDENTÓW
POŁO ś NICTWA 2007/2008
ENZYMY
ĆWICZENIE LABORATORYJNE I
ZAGADNIENIA DO PRZYGOTOWANIA
1. Budowa enzymów.
2. Podział enzymów na klasy i ogólne reakcje dla kaŜdej klasy enzymów.
3. Metody wykrywania aktywności enzymów w materiale biologicznym.
WPROWADZENIE
Enzymy są białkami, które w układach biologicznych pełnią funkcję biokatalizatorów, zwiększają
szybkość reakcji i tym samym obniŜają czas osiągnięcia stanu równowagi. Enzym wykazuje swoją
aktywność tylko wtedy, kiedy istnieją optymalne dla niego warunki. Dotyczy to utrzymania
odpowiedniego pH, właściwej temperatury oraz obecności ewentualnych aktywatorów i kofaktorów.
W przeciwieństwie do katalizatorów niebiałkowych większość enzymów charakteryzuje się wysoką
specyficznością substratową, tzn. kaŜdy z nich katalizuje przekształcenie jednego lub kilku
pokrewnych substratów.
O specyficzności substratowej enzymu decyduje część białkowa - apoenzym, w której
zlokalizowane jest tzw. centrum aktywne, miejsce do którego przyłącza się substrat. Jest to kilka
łańcuchów bocznych aminokwasów, które dzięki strukturze przestrzennej enzymu znajdują się blisko
siebie, bardzo często w obszarze hydrofobowym. Cząsteczka substratu moŜe przyłączyć się do
enzymu tylko wtedy, kiedy jest przestrzennie dopasowana do centrum aktywnego. Substrat zostaje
związany z enzymem licznymi, słabymi oddziaływaniami, w których uczestniczą grupy łańcuchów
bocznych aminokwasów centrum aktywnego, a następnie zostaje przekształcony w produkt, który
odłącza się od enzymu.
Jest wiele enzymów, które wymagają do swojego działania koenzymu - grupy niebiałkowej, która
uczestniczy w katalizowanej reakcji pełniąc rolę kosubstratu. MoŜe być ona połączona z apoenzymem
silnym wiązaniem kowalencyjnym i stanowi wtedy grupę prostetyczną enzymu lub wiązania są słabe i
koenzym łatwo odłącza się od apoenzymu. W wiązaniu koenzymu z apoenzymem często uczestniczy
dwuwartościowy kation. Budowa koenzymów jest róŜnorodna, bardzo wiele z nich zawiera w swoim
składzie witaminę z grupy B.
Typ reakcji katalizowanej przez enzym stał się podstawą klasyfikacji enzymów. Zgodnie z tą
zasadą Międzynarodowa Unia Biochemiczna dokonała podziału enzymów na sześć głównych klas, a
kaŜdy enzym uzyskał ściśle określający go numer klasyfikacyjny.
Pierwszą klasą enzymów są oksydoreduktazy. Enzymy naleŜące do tej klasy katalizują reakcje
utleniania i redukcji. Do tej klasy naleŜą takie grupy enzymów jak: dehydrogenazy, reduktazy,
peroksydazy, oksydazy. Niektóre z nich wymagają do swojego działania koenzymów (np. NAD + ,
NADP + , NADPH+H + , FAD).
Drugą klasą są transferazy , enzymy katalizujące reakcje, w których dochodzi do przeniesienia
jakiejś grupy z jednego substratu na drugi. Niektóre transferazy wymagają do swojego działania
koenzymów (np. fosforanu pirydoksalu, pirofosforanu tiaminy). Do tej klasy naleŜą takie grupy
enzymów jak: aminotransferazy, acylotransferazy, kinazy (fosfotransferazy). Ogólna reakcja
katalizowana przez transferazy: A + B -X
®
®
A-OH
+ BH.
1
A-X + B.
Hydrolazy (trzecia klasa enzymów) katalizują reakcje hydrolizy, nie wymagają do swojego
działania koenzymów. Większość enzymów tej klasy charakteryzuje się niską specyficznością
substratową, skierowaną w stosunku do typu hydrolizowanego wiązania. Do tej klasy naleŜą np.:
glikozydazy, esterazy, peptydazy. Ogólna reakcja katalizowana przez hydrolazy: A-B + H 2 O
Liazy (czwarta klasa) katalizują reakcje niehydrolitycznego rozpadu wiązań lub syntezy, która
przebiega bez dostarczenia energii z rozpadu ATP. NaleŜą tu takie grupy enzymów jak: syntazy,
dekarboksylazy. Ogólna reakcja katalizowana przez liazy: A-B ↔ A + B.
Izomerazy (piąta klasa) katalizują reakcje izomeryzacji: A-B-C ↔ A-C-B. NaleŜą tu między
innymi: mutazy, epimerazy, racemazy.
Ligazy (szósta klasa) przeprowadzają reakcje syntezy wiązań, które wymagają energii najczęściej
z rozkładu ATP: A + B + ATP
®
A-B + ADP + P i . Syntetazy i karboksylazy to grupy enzymów
naleŜące do tej klasy.
Oznaczanie aktywności enzymów w materiale biologicznym polega na pomiarze szybkości reakcji
katalizowanej przez enzymy, tzn. na określeniu zmiany stęŜenia (ilości) substratu lub produktu w
jednostce czasu (przy uŜyciu enzymu pochodzącego z określonej masy materiału biologicznego np. 1
g tkanki lub 1 cm 3 osocza). Jednostka enzymatyczna (U) jest to ilość enzymu, która katalizuje
przekształcenie 1 mikromola substratu w ciągu 1 minuty, w temperaturze 25 0 C, w warunkach
optymalnych dla danego enzymu.
Celem ćwiczenia jest oznaczanie aktywności wybranych enzymów z klasy oksydoreduktaz,
transferaz i hydrolaz, w optymalnych dla nich warunkach środowiska.
CZ ĘŚĆ DO Ś WIADCZALNA
Przykłady działania enzymów z ró Ŝ nych klas
Oksydoreduktazy – pierwsza klasa enzymów
1. Wykrywanie aktywno ś ci katalazy
Katalaza katalizuje reakcję dysmutacji:
H 2 O 2 + H 2 O 2 2H 2 O + O 2
Katalaza jest hemoproteiną o bardzo duŜej aktywności katalitycznej. Występuje we wszystkich
tkankach u zwierząt, głównie w krwinkach czerwonych, wątrobie i nerce.
Zasada metody
W obecności katalazy następuje rozpad H 2 O 2 do wody i tlenu; wydzielanie się pęcherzyków gazu
świadczy o obecności enzymu.
Materiał i odczynniki
1. 3% roztwór H 2 O 2 .
2. Krew.
3. Krew zagotowana
Wykonanie do ś wiadczenia
Do 2 cm 3 wody dodać jedną kroplę krwi. Roztwór przelać do dwóch probówek, zawartość jednej z
nich zagotować. Po oziębieniu do obu probówek dodawać kroplami 3% roztworu H 2 O 2 , o obecności
katalazy świadczy tworzenie się obfitej piany.
2. Wykrywanie aktywno ś ci peroksydazy
Reakcja katalizowana przez peroksydazę:
Substrat-H 2 zred. + H 2 O 2 Substrat utl. + 2H 2 O
Peroksydaza jest enzymem występującym powszechnie w roślinach, szczególnie duŜo tego enzymu
zawiera chrzan. Ma budowę hemoproteinową. Katalizuje reakcję utleniania substratów w obecności
2
nadtlenku wodoru. U zwierząt występuje w krwinkach czerwonych i komórkach róŜnych tkanek
peroksydaza glutationowa, która w obecności nadtlenku wodoru lub nadtlenków lipidów
przeprowadza utlenienie zredukowanego glutationu. Jej rola to zapobieganie utlenianiu lipidów
błonowych.
A. Z zastosowaniem benzydyny
Zasada metody
W obecności peroksydazy benzydyna ulega utlenieniu przez nadtlenek wodoru do
difenochinonodiiminy, która kondensując z cząsteczką zredukowanej benzydyny tworzy błękit
benzydynowy (Rys. 1).
Materiał i odczynniki
1. 1% roztwór benzydyny w lodowatym
kwasie octowym.
2. 3% roztwór H 2 O 2 .
3. Sok ziemniaczany.
4. Ziemniak surowy.
5. Ziemniak gotowany.
Wykonanie do ś wiadczenia
Przygotować odczynnik benzydynowy:
zmieszać równe objętości roztworu
benzydyny w lodowatym kwasie octowym i
roztworu H 2 O 2 . Do dwóch probówek
odmierzyć po 1 cm 3 soku ziemniaczanego. Jedną z nich ogrzać do wrzenia. Po oziębieniu do obu
probówek dodać po kilka kropli wcześniej przygotowanego odczynnika benzydynowego. Pojawienie
się barwy niebieskiej świadczy o obecności peroksydazy.
Na plasterek surowego ziemniaka nanieść kilka kropli odczynnika benzydynowego. Tę samą
czynność wykonać z plasterkiem ziemniaka gotowanego i porównać obie próby.
B. Z zastosowaniem p-fenylenodiaminy
Zasada metody
W
obecności
peroksydazy p-
fenylenodiamin
a ulega
utlenieniu przez
nadtlenek
wodoru do p-fenylenodiiminy, która jest związkiem barwnym (Rys. 2).
Materiał i odczynniki
1. 0,1% roztwór H 2 O 2 .
2. 1% roztwór p-fenylenodiaminy.
3. 0,01 mol/dm 3 bufor Tris-HCl pH 7,4.
4. Sok ziemniaczany.
Wykonanie do ś wiadczenia
Do dwóch probówek odmierzyć po 0,5 cm 3 soku ziemniaczanego. Jedną z nich ogrzać do wrzenia.
Po oziębieniu do obu dodać po 1 cm 3 0,1% roztworu H 2 O 2 , 0,5 cm 3 0,01 mol/dm 3 buforu Tris-HCl pH
7,4 i 0,1 cm 3 1% roztworu p-fenylenodiaminy, wymieszać. Pojawienie się barwy świadczy o
obecności peroksydazy.
3
77684341.002.png
3. Wykrywanie aktywno ś ci dehydrogenazy mleczanowej (LDH - ang. lactate dehydrogenase )
Dehydrogenaza mleczanowa występuje w cytoplazmie komórkowej. Jej koenzymem jest NAD.
Katalizuje odwracalną reakcję utleniania mleczanu do pirogronianu (Rys. 3). Enzym składa się z
czterech podjednostek. W organizmie ludzkim występują dwie genetycznie uwarunkowane formy
podjednostek: H (przewaŜająca w mięśniu sercowym) i M (przewaŜająca w wątrobie i mięśniach
szkieletowych). Podjednostki róŜnią się między sobą budową i własnościami immunologicznymi,
tworzą jednak łatwo hybrydy. W tkankach i surowicy krwi LDH występuje w postaci pięciu
izoenzymów. Izoenzymy to róŜne formy enzymu, które katalizują tę samą reakcję, ale róŜnią się
między sobą właściwościami fizykochemicznymi. Zgodnie z przyjętą nomenklaturą izoenzymy te
noszą kolejne numery, zaleŜnie od ich ruchliwości podczas elektroforezy. Najszybciej wędrujący do
anody izoenzym to LDH 1 . Izoenzymy LDH mają następującą budowę: LDH 1 - H 4 , LDH 2 - H 3 M 1 ,
LDH 3 - H 2 M 2 , LDH 4 - H 1 M 3 , LDH 5 - M 4 .
Dehydrogenaza mleczanowa występuje we wszystkich tkankach człowieka. Największą aktywność
LDH odnotowano w mięśniach, nerce, wątrobie i krwinkach czerwonych.
Oznaczanie aktywności izoenzymów dehydrogenazy mleczanowej w surowicy krwi ma znaczenie
diagnostyczne w zawałach mięśnia sercowego (wzrasta stęŜenie LDH 1 ) i uszkodzeniach komórek
wątrobowych (wzrasta stęŜenie LDH 5 ).
Zasada metody
Dichlorofenoloindofenol (DCPI) redukowany jest przez NADH + H + , który powstaje w reakcji
katalizowanej przez LDH (Rys. 4). Sam mleczan nie redukuje DCPI.
Materiał i odczynniki
1. 0,01 mol/dm 3 bufor Tris-HCl pH 7,4.
2. 0,008% roztwór DCPI.
3. 0,5 mol/dm 3 roztwór mleczanu sodu.
4. Homogenat wątroby.
4
77684341.003.png
Wykonanie do ś wiadczenia
Do dwóch probówek dodać odczynniki według tabeli 1.
Tabela 1.
1
2
Ilości dodawanych odczynników w cm 3
0,01 mol/dm 3 bufor Tris-HCl pH 7,4
1
1
0,007% DCPI
1
1
0,5 mol/dm 3 mleczan sodu
0,4
0,4
5% homogenat wątroby
0,5
-
homogenat wątroby zagotowany
-
0,5
Zawartość probówek wymieszać. Probówki wstawić do łaźni wodnej o temperaturze 37 0 C i
obserwować zmiany zachodzące w czasie. Odbarwienie roztworu świadczy o obecności
dehydrogenazy mleczanowej.
4. Wykrywanie aktywno ś ci oksydazy difenolowej
Oksydaza fenolowa (enzym roślinny) jest miedzioproteiną. Katalizuje utlenianie difenoli do
chinonów, które są związkami barwnymi. Akceptorem elektronów jest tlen cząsteczkowy (Rys. 6).
Zasada metody
Pod wpływem oksydazy difenolowej znajdującej się w ziemniaku difenole zawarte w Ŝywicy
gwajakowej utleniają się do produktów, które mają niebieskie zabarwienia.
Materiał i odczynniki
1. 6% roztwór Ŝywicy gwajakowej w 96% etanolu.
2. Ziemniak surowy.
3. Ziemniak gotowany.
Wykonanie do ś wiadczenia
Kawałek ziemniaka świeŜego i ugotowanego zwilŜyć kilkoma kroplami nalewki gwajakowej.
Transferazy – druga klasa enzymów
5
77684341.004.png 77684341.005.png 77684341.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin