Zupa krem z gruszki i dyni.rtf

(5330 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

                     

 

 

                       

 

 

 

                        Zupa krem z gruszki i dyni

 

 

 

 

Składniki:

 

              700 g pieczonej dyni (około 1 kg surowej, ze skorupą)

              3 gruszki (np. odmiany Williams)

              1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę

              2 łki masła

              1 szklanka białego wina

              1/2 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub jarzynowego

              1/2 szklanki śmietanki 18% do zup lub kremowej 30%

              1/3 łeczki tartej gałki muszkatołowej + do podania

              1/2 łeczki cynamonu w proszku + do podania

              l morska i świeżo zmielony pieprz

 

Dodatki:

              patyki z ciasta francuskiego, przepis poniżej

              grillowana gruszka (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

 

    Dynię opłukać i pokroić na 2 - 3 mniejsze kawałki (razem ze skorupą). Uł na blaszce do pieczenia i piec przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki, ale jednocześnie jędrny.

    Z dyni odciąć skorupę, pozostawiając sam miąższ, odmierzyć 700 g upieczonej dyni, miąższ pokroić w 1,5 cm kostkę. Gruszki obr i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.

    W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać cebulę. Smaż na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać kawałki gruszki i smaż przez około 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną dynię i smaż jeszcze przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

    Zmiksować na gładki mus i umieścić go z powrotem w garnku. W drugim rondelku zagotować białe wino, dodać gorący bulion, gał muszkatołową i cynamon. Gotować przez 1 - 2 minuty, następnie wlać śmietankę. Przelać do naczynia z dynią, doprawić solą. Zagotować i zdjąć z ognia. Podawać gorą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cynamonem i gał muszkatołową. Do zupy podać patyki z ciasta francuskiego i kawałki grillowanej gruszki (niekoniecznie).

 

Warkocze z ciasta francuskiego:

 

Składniki, około 10 sztuk:

              około 100 g gotowego ciasta francuskiego

              roztrzepane jajko

              l morska

 

Dodatki, przykładowo:

              5 łek maku

              5 łek orzeszków pinii, posiekanych

              2 łki posiekanego świeżego estragonu lub 1 łeczka suszonego

 

Można też tartego parmezanu lub sera żółtego (np. Cheddar)

 

Przygotowanie:

 

    Gotowy płat ciasta francuskiego jeszcze bardziej rozwałkować, na grubość około 3 mm. Podzielić na prostokąty o wymiarach 20 x 15 cm. Każdy prostokąt posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą morską, połową ilości maku i połową orzeszków pinii.

    Prostokąty zł na pół z nadzieniem w środku, wzdł krótszego boku, otrzymując prostokąt 10 x 15 cm. Lekko docisnąć ciasto, pokroić na 1,5 cm paski.

    Trzymając za końce, zwinąć je kilkakrotnie tworząc spiralki, i posmarować je jajkiem. Posypać resztą maku i orzeszkami pinii. Uł na blaszce wyłonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 15 minut na złoty kolor.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin