Zupa krem z gruszki i dyni
Składniki:
• 700 g pieczonej dyni (około 1 kg surowej, ze skorupą)
• 3 gruszki (np. odmiany Williams)
• 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 2 łyżki masła
• 1 szklanka białego wina
• 1/2 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub jarzynowego
• 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup lub kremowej 30%
• 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + do podania
• 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku + do podania
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
• patyki z ciasta francuskiego, przepis poniżej
• grillowana gruszka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dynię opłukać i pokroić na 2 - 3 mniejsze kawałki (razem ze skorupą). Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki, ale jednocześnie jędrny.
Z dyni odciąć skorupę, pozostawiając sam miąższ, odmierzyć 700 g upieczonej dyni, miąższ pokroić w 1,5 cm kostkę. Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać cebulę. Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać kawałki gruszki i smażyć przez około 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną dynię i smażyć jeszcze przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Zmiksować na gładki mus i umieścić go z powrotem w garnku. W drugim rondelku zagotować białe wino, dodać gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotować przez 1 - 2 minuty, następnie wlać śmietankę. Przelać do naczynia z dynią, doprawić solą. Zagotować i zdjąć z ognia. Podawać gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową. Do zupy podać patyki z ciasta francuskiego i kawałki grillowanej gruszki (niekoniecznie).
Warkocze z ciasta francuskiego:
Składniki, około 10 sztuk:
• około 100 g gotowego ciasta francuskiego
• roztrzepane jajko
• sól morska
Dodatki, przykładowo:
• 5 łyżek maku
• 5 łyżek orzeszków pinii, posiekanych
• 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu lub 1 łyżeczka suszonego
Można też użyć tartego parmezanu lub sera żółtego (np. Cheddar)
Gotowy płat ciasta francuskiego jeszcze bardziej rozwałkować, na grubość około 3 mm. Podzielić na prostokąty o wymiarach 20 x 15 cm. Każdy prostokąt posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą morską, połową ilości maku i połową orzeszków pinii.
Prostokąty złożyć na pół z nadzieniem w środku, wzdłuż krótszego boku, otrzymując prostokąt 10 x 15 cm. Lekko docisnąć ciasto, pokroić na 1,5 cm paski.
Trzymając za końce, zwinąć je kilkakrotnie tworząc spiralki, i posmarować je jajkiem. Posypać resztą maku i orzeszkami pinii. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez 15 minut na złoty kolor.
psotucha