Domowe Hamburgery - Prawdziwa Bomba Smakowa
Składniki na hamburgery dla 8-miu osób
· 1/2kg mielonej wołowiny
· 1/2kg mielonej wieprzowiny
· 1 jajko lekko roztrzepane
· 1/2 szklanki sera parmesan
· 1/3 suchej bagietki (namoczonej w wodzie i dobrze odciśniętej)
· 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
· Wegeta i pieprz do smaku
· 1/3 szklanki mleka
· 1/2 łyżeczki suszonego oregano
· 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki
· Olej do smażenia
Pozostałe składniki:
· 8 bulek do hamburgerów lub kajzerek
· 8 plasterków żółtego sera
· Mała główka sałaty (jaka lubicie drobno pokroić))
· 2 pomidory (pokrojone w plastry)
· 16 cienkich plasterków wędzonego boczku (przesmażonego na pół chrupko)
Sos jak do Big Mac (przepis znalazłam w necie)
· 1/2 szklanki majonezu
· 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
· 2 łyżki sosu do sałatek francuskiego (French dressing)
· 4 łyżki sweet pickled relish
lub 4 łyżki posiekanych ogórków konserwowych ze słodkiej zalewy)
· 1 łyżeczka octu
· 1 łyżeczka cukru
· 1/8 łyżeczki soli
Wszystko wymieszać, przełożyć do słoiczka, zakręcić, wsadzić do lodówki i pozostawić do przegryzienia się składników około 2 godzin.
Wszystkie składniki na hamburgery dobrze wymieszać> Formować okrągłe, 1cm grube kotlety (hamburgery)> Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem około 6 minut z każdej strony na rumiany kolor
(można je również zrobić na grillu)> Pod koniec smażenia na każdy hamburger położyć plasterek sera i poczekać aż się rozpuści> Bulki przekroić na pół> Na dolna cześć położyć hamburger z roztopionym serem> Na to kłaść 2 plasterki boczku, 2 plasterki pomidora> Sałatę wymieszać z sosem i położyć na wierzch> Przykryć druga połówka bulki> Hamburger jest gotowy do jedzenia!!! Jest to ulubione danie mojej rodzinki. Dzieciaki są wniebowzięte kiedy robie te hamburgery na obiad.NIEBO W GEBIE!!! BARDZO POLECAM!!!
StaryChomikAZ