Babka z ziemniaków i grzybów
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
50 dag pieczarek
3 duże cebule
3-4 jaja
szklanka lekko kwaśnej śmietany
3-4 łyżki tartej bułki
Jarzynka WINIARY
majeranek
olej
pieprz
Połowę obranych ziemniaków utrzyj na miazgę, a resztę na drobne wiórki i zmieszaj obie masy. Obierz cebulę i pieczarki, posiekaj je, i powoli duś na oleju pod przykryciem.
Do ziemniaków wbij jaja, wsyp tartą bułkę, pieczarki i całość wymieszaj oraz przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Nałóż masę do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Piecz około 75 minut w temperaturze 150°C.
Gotową, gorącą babę polej śmietaną. Tak w przedwojennej Polsce jadali nasi przodkowie na wschodnich kresach.
tatanka.com