Klopsiki ze skiełkowanej pszenicy.rtf

(5 KB) Pobierz
Klopsiki ze skie³kowanej pszenicy

Klopsiki ze skiełkowanej pszenicy

 

Składniki na 4 porcje:

2 szklanki skiełkowanej pszenicy

1/4 bochenka razowego (suchego) chleba

2 spore cebule

jajo

2-3 łki mąki

pół łeczki soli

olej do smażenia

 

Skiełkowaną pszenicę, razowy chleb i cebulę przepuść przez maszynkę, wbij jajo i posól. Dokładnie wyrób masę i zwilżonymi dłmi formuj z niej kulki wielkości włoskiego orzecha.

 

Po obtoczeniu w mące smaż je na złoty kolor w silnie rozgrzanym oleju. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

Podawaj jako dodatek do pieczonych mięs lub jako gorą przystawkę, polewając keczupem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin