Ciasto kawowe w filiżance.docx

(11 KB) Pobierz

Ciasto kawowe w filiżance

 

Składniki

100g czekolady deserowej
100g masła (pół kostki)
4 jajka
½ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ szklanki mocnej kawy o temperaturze pokojowej
 


Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 160° C. Włóż czekoladę i masło do miski i postaw ją na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj, aż czekolada się zupełnie roztopi i zdejmij z garnka. Wymieszaj jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i kawę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka. Rozłóż ją do 4 filiżanek. Piecz w kąpieli wodnej przez 40 minut. Podawaj od razu, lub na zimno.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin