Tort chałwowy.docx

(1879 KB) Pobierz

Tort chałwowy

http://www.slodkiefantazje.pl/Media/Receipe/IMG_8341.JPG http://www.slodkiefantazje.pl/Media/Receipe/IMG_8404.JPG

Składniki

Biszkopt:

·         6 jajek

·         ¾ szklanki cukru

·         ½ szklanki mąki pszennej

·         ¼ mąki ziemniaczanej

·         ¼ szklanki kakao


Krem chałwowy:

·         2 jajka

·         125 g masła o temperaturze pokojowej

·         125 g margaryny o temperaturze pokojowej (mozna dać 250 g masła i zrezygnować z margaryny)

·         ½ szklanki cukru

·         35dag ulubionej chałwy, pokruszonej

·         2 łyżki likieru kawowego


Dodatkowo:

·         1 szklanka czekowiśni (moze być drzem z wiśni połaczony z rozpuszczoną czekoladą lub kakao)

·         100 ml likieru kawowego do nasączenia

·         100 ml mocnej herbaty do nasączenia

·         1 szklanka posiekanych drobno orzechów laskowych, prażonych

Przygotowanie

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Krem:

Jajka wyszorować i wyparzyć. Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.

Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.

Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.

Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu).

Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.

Czekowiśnię można zastąpić dobrą domową konfiturą wiśniową zmieszaną z 1 łyżką kakao.

Całość:

Likier i herbatę do nasączenia wymieszać.

Jeden blat tortu położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami. Schłodzić przez kilka godzin.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin