Prawdziwe, z tłustej śmietanki i świeżych jagód, pierwszych w tym roku.
Mocno jagodowe, śmietanowe, kremowe. Barwią język, zęby i wszystko dookoła... niestety odzież również... ;-)Co prawda lato płata nam figle i słońca jak na lekarstwo, ale nie mogę sobie odmówić przygotowania kolejnych porcji tego smakołyku.Najlepsze po 2-3 dniach, o ile coś jeszcze zostanie ;-)Lody jagodowe (ok. 900ml lodów)* 300g świeżych jagód* ok. 10 łyżek cukru* 1 jajko* 250g śmietany 22%* 250g śmietanki słodkiej 36%* 50 ml mlekaWszystkie składniki powinny być jak najbardziej schłodzone.200g jagód zmiksować blenderem z 8 łyżkami cukru, pozostałe rozgnieść widelcem. Jajko ubić mikserem z pozostałym cukrem, dodać obie śmietany i zmiksować. Pojemnik, którym miksowane były jagody wypłukać mlekiem i wlać do masy. Wszystko razem zmiksować blenderem przez ok. 2-3 minuty (masa nabierze powietrza). Na końcu dodać rozgniecione jagody i wymieszać.Wlać do zmrożonego metalowego pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Po ok. 2 godzinach przemieszać, żeby jagody były równo rozmieszczone w masie.
marcin.w37