Pizza ratatuj z kurczakiem
Składniki:Ciasto:1 szklanka ciepłego piwa3 łyżki oliwy1 łyżka cukru1,5 łyżki soli gruboziarnistej4 dkg świeżych drożdży2,75 – 3, 25 szklanki mąkiSposób przyrządzenia:Zmiksować piwo 2 łyżki oliwy, cukier, sól i drożdże. Płyn przelać do miski i powoli dodając mąkę wyrabiać około 10 minut aż ciasto stanie się sprężyste. Na blacie kuchennym wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut, ciasto winni być jednolicie gładkie i sprężyste. Miskę wysmarować pozostała oliwą, przełożyć do niej ciasto, przewracając aż cała powierzchnia pokryje się oliwą. Miskę nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce. Należy pamiętać że ciasto podwoi swoją objętość. Trwa ten proces około 90 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i podzielić na porcje. Tak przygotowani możemy przystąpić do pieczenia pizzy. Konsumenci będą zachwyceni nowym, niepowtarzalnym smakiem. SosSkładniki: 1 łyżeczka masła 1 cebulka 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ½ kostki bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżeczka ketchupu sproszkowany czosnek sól, mąka ziemniaczana Sposób wykonania: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.Składniki:1 łyżeczka oleju1 bakłażan1 czerwona papryka½ czerwonej cebuli1 szklanka pokrojonych w plastry grzybów (pieczarek)1 szklanka pokrojonej w paseczki pieczonej piersi z kurczaka2 pokrojone w plastry pomidoryżółty tarty serSposób przyrządzenia:Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego w plastry bakłażana, po chwili dodać oczyszczoną i pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki, dusić mieszając 5 minut. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać serami. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.
zkliban