Bułki II
· 5-6 szklanek białej mąki
· 50 g drożdży
· 3 łyżki masła
o do posypania - niekoniecznie:
o 2 łyżeczki maku
o 2 łyżeczki sezamu
·
· 2 łyżki nasion słonecznika
· 2 łyżki płatków owsianych
Do miski wlej dwie szklanki ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Rozpuść w niej drożdże. Dodaj dwie szklanki mąki, wymieszaj i przykryj miskę ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie roztop na patelni masło i ostudź je. Odrobiną masła wysmaruj dużą blachę. Po około pół godzinie, kiedy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego następne trzy szklanki mąki i łyżkę soli. Wymieszane ciasto wyrzuć na stół lub stolnice i zagnieć, podsypując mąką, jeżeli będzie to konieczne. Pod koniec zagniatania (powinno trwać nie krócej niż 5 minut) dodaj resztę ostudzonego masła i wgnieć je dokładnie w ciasto. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i nie klejące się do rąk. Zrób z niego wałek i podziel na 12 równych części. Z każdej ulep kulkę i połóż na blachę. Zachowaj miedzy kulkami odstępy co najmniej 2 cm, ponieważ znacznie urosną w czasie pieczenia. Każdą kulkę wygładź ręką zwilżoną wodą i posyp makiem, sezamem, słonecznikiem lub płatkami owsianymi. Możesz użyć też dowolnej mieszanki tych składników. Jeżeli ich nie masz,
bułki
będą smaczne i bez nich. Rozgrzej piekarnik do 180°C, wstaw blachę z
bułkami
na środkowy poziom na około 25-30 minut. Są gotowe, kiedy mają złoty kolor. Z ciasta według tego przepisu możesz piec
o różnych kształtach, kajzerki, warkocze, aż do długich paryskich bagietek. Zależy to tylko od twojej fantazji. Przepis na 12 sztuk
zkliban