Tajskie krokiety
Składniki na 4 porcje:
20 płatków mrożonego ciasta won ton
olej do smażenia
nadzienie:
3 dag makaronu vermicelli (lub ryżowy)
łyżka oleju
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
3 cebulki dymki
20 dag mielonej wieprzowiny
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
świeża kolendra
5 dag świeżego ogórka
łyżka słodkiego sosu chili
łyżeczka brązowego cukru
Ciasto odstaw do rozmrożenia, a makaron namocz w gorącej wodzie. Gdy zmięknie, osącz go i pokrój na krótsze kawałki. W rondlu rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i posiekane cebulki, smaż około 2 minut. Następnie dodaj wieprzowinę i cienko pokrojone łodygi selera, smaż dalej. Pod koniec wsyp startą marchewkę, łyżeczkę cukru i drobno posiekany ogórek. Na koniec wlej sos chili, dodaj makaron i kolendrę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę duś. Nadzienie odstaw do wystudzenia.
Przygotuj rozmrożone płatki ciasta. Na każdym połóż półtorej łyżeczki nadzienia, posmaruj brzegi wodą, uformuj krokiety. Smaż je w gorącym oleju na złoty kolor (z obu stron). Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych serwetkach.
Feniks011