Wiśniak
Składniki:
biszkopt:
szklanka mąki
5 jaj
szklanka cukru
łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
opakowanie Galaretki wiśniowej WINIARY
opakowanie Budyniu waniliowego WINIARY
50 dag wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych)
2 szklanki kompotu wiśniowego
2 jaja
pół szklanki cukru
półtorej kostki masła lub margaryny
gotowa polewa czekoladowa
Z białek ubij sztywną pianę, następnie, nadal ubijając, dodawaj stopniowo cukier i żółtka. Wymieszaj pianę z octem oraz z mąką i proszkiem. Wylej ciasto na natłuszczoną blachę posypaną bułką tartą i piecz około pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
Połowę kompotu zagotuj i rozpuść w nim galaretkę wiśniową. Pozostały zimny kompot wymieszaj z proszkiem budyniu waniliowego, a następnie z płynną galaretką i, stale mieszając, zagotuj.
Z białek ubij sztywną pianę. Masło utrzyj na puszysty krem z cukrem i z żółtkami. Wciąż ucierając, dodawaj po łyżce ostudzonej (ale nieschłodzonej!) masy galaretkowo-budyniowej. Na koniec masę wymieszaj z wiśniami i dodawaną po trochu pianą z białek. Masę rozsmaruj równą warstwą na cieście i polej polewą czekoladową, przyrządzoną według instrukcji na opakowaniu.
Feniks011