dania z pietruszki.docx

(12 KB) Pobierz

Koktajl pietruszkowo – gruszkowo- bananowy

1 spory pęczek pietruszki

1 dojrzały  banan

1 miękka i dojrzała gruszka

 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)

½ szklanki wody

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, dolewamy wodę, miksujemy i gotowe

Zupa pietruszkowa

1 marchewka

3 spore korzenie pietruszki

Kawałek korzenia selera

1 nie duża cebula

2 pęczki natki pietruszki

Sól, pieprz, tymianek, 2listki laurowe,

2 szczypty kurkumy

Kilka ziarenek ziela angielskiego

1,5 litra wody

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do wrzątku razem z kurkumą, tymiankiem, listkami laurowymi i innymi przyprawami. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania solimy. Wyjmujemy z wywaru listki i ziarenka ziela angielskiego. Miksujemy w blenderze razem ze świeżą natką pietruszki. W marę potrzemy doprawiamy.

Herbatka z pietruszki

Pęczek zielonej natki pietruszki

1 litr wrzącej wody.

Łodyżki pietruszki z listkami wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, gotujemy ok. 10 min. Można tez listki pietruszki zalać po prostu wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 10 min. Herbatka taka działa oczyszczająco na organizm, wspomaga pracę nerek i wątroby. Podobne działanie ma wywar z korzenia pietruszki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin