Rafaello z adwokatem
Składniki:
· 2 ½ szklanki mleka
· 3 żółtka
· 1 szklanka cukru
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
· 2 łyżki mąki pszennej
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 300g masła
· 250g kokosu + do posypania z góry (można również pomieszać kokos z płatkami migdałowymi)
· 1 szklanka adwokata
· ok. 500g herbatników (64 sztuk)
Sposób przygotowania:
. Ugotować budyń. W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. ½ szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.
. Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać stopniowo adwokat. Wyłączyć mikser i wmieszać kokos (lub kokos z migdałami).
. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4 (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto kokosem.
. Wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
be.3