Rafaello z adwokatem.rtf

(1528 KB) Pobierz

Rafaello z adwokatem

 

Składniki:

·         2 ½ szklanki mleka

·         3 żółtka

·         1 szklanka cukru

·         2 łyżeczki cukru waniliowego

·         2 łyżki mąki pszennej

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         300g masła

·         250g kokosu + do posypania z góry (można również pomieszać kokos z płatkami migdałowymi)

·         1 szklanka adwokata

·         ok. 500g herbatników (64 sztuk)

Sposób przygotowania:

.          Ugotować budyń. W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. ½ szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń ostudzić.

.          Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać stopniowo adwokat. Wyłączyć mikser i wmieszać kokos (lub kokos z migdałami).

.          Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4 (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto kokosem.

.          Wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin