Składniki:
Ciasto:
· 40 dag mąki
· 20 dag margaryny
· 4 łyżki cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 4 żółtka
· 2-3 łyżki śmietany
Beza:
· 8 białek
· szklanka cukru
· 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
· 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
Krem:
· 1 ½ szklanki mleka
· ½ szklanki cukru
· 1 łyżeczka mąki pszennej
· 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
· ½ kostki masła
· ½ kostki margaryny
· 1 słoik powideł
Sposób wykonania:
Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej (25 x 36 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami.
Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.
Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu.
Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce.
Lilamayi