biotechnologia czerwona.doc

(43 KB) Pobierz

Cefalosporyny są dużą rodziną antybiotyków beta-laktamowych o szerokim spektrum działania przeciwbakteryjnego

http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=1255&_tc=058402D6AD4B4B488A3EC39C409059B7

GRUPA CZERWONA

 

1. Kiszenie ogórków - fermentacja mlekowa

2. Cefalospory β-laktamowe  

HACCP – system analizy krytycznych punktów zagrożenia, ma zapewnić prawidłowy stan mikrobiologiczny produktu: od surowca do pakowania i przechowywania (analiza ciągu produkcyjnego, identyfikacja CCP, monitorowanie). Źródło: Gurunotatki

3. Kwas fenylooctowy przy produkcji penicyliny – ukierunkowana biosynteza

4. HACCP - ma zapewnić prawidłowy stan mikroorganizmów produktu przez zapobieganie zagrożeniom w całym łańcuchu produkcyjnym

 

 


 

5. Abzymy – katalityczne przeciwciała monoklonalne

6. Substratem dla produkcji octu winnego może być:
a) tylko wino
b) etanol
c) każdy coś tam ze słodem
d) praktycznie każdy substrat węglowodorowy w zależności od części świata
 

Jednym z etapów procesu technologicznego otrzymywania koncentratu jabłkowego jest depektynizacja miazgi jabłkowej. Proces pektynozy prowadzony jest przy użyciu preparatów pektynolitycznych, które z reguły zawierają kompleks enzymów pektynolitycznych z mniejszą lub większą zawartością pektyno esterazy.

7. Przykładem reakcji zachodzącej tlenowo i beztlenowo jest:
a) synteza octu winnego
b) synteza kwasu mlekowego
c) synteza antybiotyków (trofofaza - tlenowo, idiofaza - beztlenowo) (albo odwrotnie)
d) synteza kwasu octowego
9.Enzymy pektyno lityczne – przetwórstwo owoców

 

 


 

10. Nitragina - szczepionka w rolnictwie, oparta na bakteriach Rhizobium

Nitragina zawiera żywe bakterie z rodzaju Rhizobium lub Bradyrhizobium zdolne do wiązania wolnego azotu atmosferycznego w symbiozie z roślinami motylkowymoi. Zastosowanie preparatu pozwala na zwiększenie intensywności wiązania azotu i zapewnia dostarczenie roślinom w zależności od warunków glebowych i uprawianej rośliny do 600 kg N na 1 ha w ciągu sezonu wegetacyjnego.

 


 

11. Zimne enzymy - psychrofile
 

12. MEOR
a) rozkładają węglowodory
b)chemolitotrofy
c) chemoautotrofy
 

13. Bioplastik to
a) biodegradowalny związek syntetyczny
b) enzymy immobilizowane na nośniku polimerowym
c) polimer o aktywności katalitycznej z enzymem
d)

Słodowanie polega na kiełkowaniu ziaren, aby uruchomić procesy przemian, które roślina w przyrodzie przechodzi w trakcie wzrostu, a następnie zatrzymaniu tych procesów w określonym momencie, zgodnie z oczekiwanymi efektami. Przetwarzanie jęczmienia (lub pszenicy) w słód trwa około 8 dni i dzieli się na 4 główne etapy.

14. Słodowanie piwa
a) wykorzystanie właściwości kiełkujących nasion
b) wykorzystanie substancji zapasowych z nasion
c) standaryzacja cukrów
d) ekstrahowanie czegoś


15. Aspartam jest syntetyzowany w 2 reakcjach, którymi są:,

Estryfikazja i tworzenie wiązania peptydowego – Kryniomateriały ;]

a) transestryfikacja i amidyzacja
b) włączenie amoniaku do podwójnego wiązania i utworzenie wiązania amidowego
c) hydroliza wiąznia i utlenienie powstałych produktow
d)

 

 

Bioinsektycydy: Grzyby, bakterie, bakulowirusy i rośliny jako bioinsektycydy

bakulowirusy, rodzina wirusów DNA (Baculoviridae) chorobotwórczych dla stawonogów, głównie owadów (słownik biologiczny PWN)
 


16. Biopestycydy (co oznacza, że są bio? czym są biopestycydy?) bio: bo wytwarzane przez mikroorganizmy
 

17. Bioinsektycydami nie są:
a) wirusy roślinne
b) laseczka turyńska
c) bakulowirusy
d)

Lipazy są jadnymi z najbardziej wszechstronnych enzymów (…) w środowisku alkoholu (zamiast wody) zachodzi transestryfikacja.
(http://www.uwm.edu.pl/wnz/KBZ/Lipazy/glowna.htm)


19. W środowisku organicznym jaki enzym można wykorzystać do przeprowadzenia transestryfikacji - Lipaza

 


20. Jak sok pomidorowy jest zagęszczony i lepki, spowodowane to jest:
a) Niskim albo wysokim pH
b) Wzrostem temperatury
c) Dekstryny
d) Pektynazy


21. Co to są aromaty identyczne z naturalnym?


22. Laseczka turyńska= Bacillus thuringensisowadobójczy (pewne!)

23. Bioluminstencja (Utlenienie/Redukcja co im podlega enzym lucyferaza, ATP czy NADH)

Bioluminescencja powstaje w wyniku enzymatycznej reakcji chemicznej polegającej na utlenianiu związku zwanego lucyferyną tlenem atmosferycznym w obecności enzymu  lucyferazy.

 

Liposomy – sferyczne pęcherzyki, otoczone podwójną błoną lipidowa. Otrzymywane sztucznie w laboratorium powstają z fosfolipidów. Mogą zawierać wewnątrz, zamknięte za błoną lipidową, substancje rozpuszczalne w wodzie. Są wykorzystywane jako transportery substancji np. leków.


24. Liposomy- transport do środka kom

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin