Cefalosporyny są dużą rodziną antybiotyków beta-laktamowych o szerokim spektrum działania przeciwbakteryjnego
http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=1255&_tc=058402D6AD4B4B488A3EC39C409059B7
GRUPA CZERWONA
1. Kiszenie ogórków - fermentacja mlekowa
2. Cefalospory – β-laktamowe
HACCP – system analizy krytycznych punktów zagrożenia, ma zapewnić prawidłowy stan mikrobiologiczny produktu: od surowca do pakowania i przechowywania (analiza ciągu produkcyjnego, identyfikacja CCP, monitorowanie). Źródło: Gurunotatki
3. Kwas fenylooctowy przy produkcji penicyliny – ukierunkowana biosynteza
4. HACCP - ma zapewnić prawidłowy stan mikroorganizmów produktu przez zapobieganie zagrożeniom w całym łańcuchu produkcyjnym
5. Abzymy – katalityczne przeciwciała monoklonalne
6. Substratem dla produkcji octu winnego może być: a) tylko wino b) etanol c) każdy coś tam ze słodem d) praktycznie każdy substrat węglowodorowy w zależności od części świata
Jednym z etapów procesu technologicznego otrzymywania koncentratu jabłkowego jest depektynizacja miazgi jabłkowej. Proces pektynozy prowadzony jest przy użyciu preparatów pektynolitycznych, które z reguły zawierają kompleks enzymów pektynolitycznych z mniejszą lub większą zawartością pektyno esterazy.
7. Przykładem reakcji zachodzącej tlenowo i beztlenowo jest:a) synteza octu winnego b) synteza kwasu mlekowego c) synteza antybiotyków (trofofaza - tlenowo, idiofaza - beztlenowo) (albo odwrotnie) d) synteza kwasu octowego 9.Enzymy pektyno lityczne – przetwórstwo owoców
10. Nitragina - szczepionka w rolnictwie, oparta na bakteriach Rhizobium
Nitragina zawiera żywe bakterie z rodzaju Rhizobium lub Bradyrhizobium zdolne do wiązania wolnego azotu atmosferycznego w symbiozie z roślinami motylkowymoi. Zastosowanie preparatu pozwala na zwiększenie intensywności wiązania azotu i zapewnia dostarczenie roślinom w zależności od warunków glebowych i uprawianej rośliny do 600 kg N na 1 ha w ciągu sezonu wegetacyjnego.
11. Zimne enzymy - psychrofile
12. MEOR a) rozkładają węglowodory b)chemolitotrofyc) chemoautotrofy
13. Bioplastik to a) biodegradowalny związek syntetyczny b) enzymy immobilizowane na nośniku polimerowym c) polimer o aktywności katalitycznej z enzymem d)
Słodowanie polega na kiełkowaniu ziaren, aby uruchomić procesy przemian, które roślina w przyrodzie przechodzi w trakcie wzrostu, a następnie zatrzymaniu tych procesów w określonym momencie, zgodnie z oczekiwanymi efektami. Przetwarzanie jęczmienia (lub pszenicy) w słód trwa około 8 dni i dzieli się na 4 główne etapy.
14. Słodowanie piwa a) wykorzystanie właściwości kiełkujących nasion b) wykorzystanie substancji zapasowych z nasion c) standaryzacja cukrów d) ekstrahowanie czegoś
15. Aspartam jest syntetyzowany w 2 reakcjach, którymi są:,
Estryfikazja i tworzenie wiązania peptydowego – Kryniomateriały ;]
a) transestryfikacja i amidyzacja b) włączenie amoniaku do podwójnego wiązania i utworzenie wiązania amidowego c) hydroliza wiąznia i utlenienie powstałych produktow d)
Bioinsektycydy: Grzyby, bakterie, bakulowirusy i rośliny jako bioinsektycydy
bakulowirusy, rodzina wirusów DNA (Baculoviridae) chorobotwórczych dla stawonogów, głównie owadów (słownik biologiczny PWN)
16. Biopestycydy (co oznacza, że są bio? czym są biopestycydy?) – bio: bo wytwarzane przez mikroorganizmy
17. Bioinsektycydami nie są: a) wirusy roślinne b) laseczka turyńska c) bakulowirusy d)
Lipazy są jadnymi z najbardziej wszechstronnych enzymów (…) w środowisku alkoholu (zamiast wody) zachodzi transestryfikacja.(http://www.uwm.edu.pl/wnz/KBZ/Lipazy/glowna.htm)
19. W środowisku organicznym jaki enzym można wykorzystać do przeprowadzenia transestryfikacji - Lipaza
20. Jak sok pomidorowy jest zagęszczony i lepki, spowodowane to jest:a) Niskim albo wysokim pH b) Wzrostem temperatury c) Dekstryny d) Pektynazy
21. Co to są aromaty identyczne z naturalnym?
22. Laseczka turyńska= Bacillus thuringensis – owadobójczy (pewne!)
23. Bioluminstencja (Utlenienie/Redukcja co im podlega enzym lucyferaza, ATP czy NADH)
Bioluminescencja powstaje w wyniku enzymatycznej reakcji chemicznej polegającej na utlenianiu związku zwanego lucyferyną tlenem atmosferycznym w obecności enzymu lucyferazy.
Liposomy – sferyczne pęcherzyki, otoczone podwójną błoną lipidowa. Otrzymywane sztucznie w laboratorium powstają z fosfolipidów. Mogą zawierać wewnątrz, zamknięte za błoną lipidową, substancje rozpuszczalne w wodzie. Są wykorzystywane jako transportery substancji np. leków.
24. Liposomy- transport do środka kom
martyss2