Sernik z budyniem i malinami
Składniki:Ciasto kruche:
· 250g mąki pszennej
· 125g margaryny
· 70g cukru
· 1 jajko
· szczypta soli
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
· 100g masła
· 150g cukru
· 500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (u mnie Quark)
· 2 jajka
· 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Budyń malinowy:
· ok. 400g malin (świeżych lub mrożonych)
· 3 łyżki cukru
Kruszonka:
· 150g mąki pszennej
· 4 łyżki cukru
· 120g masła lub margaryny
· 2 łyżki kokosu (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę.
2. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
3. Przygotować budyń malinowy. Maliny umyć i osuszyć. Maliny zmiksować blenderem. Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę malin zagotować z cukrem. Do gotujących się malin dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
4. Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
5. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. (Dobrze wymieszać, ale nie miksować za długo, tylko do połączenia składników).
6. Na kruche ciasto wyłożyć masę serową. Na niej rozłożyć ostudzony budyń, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Górę ciasta posypać kruszonką.
7. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. i 20 min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe. (Jeśli posypka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową. Ja przykryłam ciasto po 1 godz.).
misiaczek69