Sernik z budyniem i malinami.doc

(518 KB) Pobierz
Sernik z budyniem i malinami

Sernik z budyniem i malinami

 

Składniki:
Ciasto kruche:

·         250g mąki pszennej

·         125g margaryny

·         70g cukru

·         1 jajko

·         szczypta soli

·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

·         100g masła

·         150g cukru

·         500g twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka lub twarożku śmietankowego (u mnie Quark)

·         2 jajka

·         1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Budyń malinowy:

·         1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

·         ok. 400g malin (świeżych lub mrożonych)

·         3 łyżki cukru

Kruszonka:

·         150g mąki pszennej

·         4 łyżki cukru

·         120g masła lub margaryny

·         2 łyżki kokosu (niekoniecznie)

 

 

 

 

 

 

          

   

Sposób przygotowania:

1.     Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę.

2.     Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.

3.     Przygotować budyń malinowy. Maliny umyć i osuszyć. Maliny zmiksować blenderem. Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę malin zagotować z cukrem. Do gotujących się malin dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.

4.     Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.

5.     Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. (Dobrze wymieszać, ale nie miksować za długo, tylko do połączenia składników).

6.     Na kruche ciasto wyłożyć masę serową. Na niej rozłożyć ostudzony budyń, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Górę ciasta posypać kruszonką.

7.     Ciasto piec w nagrzanym piekarniku około 1 godz. i 20 min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe. (Jeśli posypka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową. Ja przykryłam ciasto po 1 godz.).

Zgłoś jeśli naruszono regulamin