Sernik.docx

(321 KB) Pobierz

Sernik

Masa serowa

·         750 g białego tłustego sera

·         1 budyń waniliowy w proszku bez cukru

·         3/4 szklanki cukru

·         4 jajka

·         1 cukier waniliowy

·         pół kostki masła

·         3 łyżki gęstej śmietany

·         ulubione bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, cytrynowa

Spód

·         paczka herbatników (100 g)

·         2 łyżki roztopionego masła

Polewa

·         3 łyżki kakao

·         2 łyżki masła

·         3 łyżki cukru pudru

·         3 łyżki mleka

 

                          

 

Wykonanie

Okrągła blachę o średnicy 24 cm wykładamy folią aluminiową. Herbatniki kruszymy i dodajemy roztopione masło. Wysypujemy na blachę i wstawiamy na chwilę do lodówki.

Ser mielimy co najmniej dwa razy. Dodajemy cukry, masło, jajka, śmietanę i miksujemy. Gdy konsystencja jest już jednolita, dodajemy budyń w proszku i ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy bakalie i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę z herbatnikami. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy godzinę i 40 minut. Na początku pieczenia (przez około godzinę) ciasto możemy przykryć folią aluminiową, aby nie zrumieniło się za bardzo.

Gdy sernik wystygnie, możemy zacząć przygotowywać polewę. Roztapiamy masło. Wsypujemy kakao, cukier puder, mleko i podgrzewamy. Polewa nie powinna się zagotować. Gdy lekko przestygnie, polewamy ciasto. Sernik wstawiamy do lodówki. Najlepszy jest następnego dnia.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin