Kategoria: Ciasta i Desery
pyszny
dla >6 osób
ciasto makowe:, 1 kg masy makowej (w puszce), 8 jajek, 15 dag margaryny, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 kg ptasiego mleczka, 2 galaretki egzotyczne, 2 czekolady mleczne, 2 łyżki mleka, MASA BUDYNIOWA:, 1 duży budyń śmietankowy, 2 szklanki mleka, 5 łyżek cukru, kostka masła,
czas przygotowania: > 90 min
1. utrzeć żółtka, margarynę i cukier, dodać masę makową, kakao, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. lekko wymieszać , ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki na dużej formie.2. ugotować budyń na dwuch szklankach mleka z cukrem , wystudzić , utrzeć masło dodając zimny budyń .3. ugotować dwie galaretki w trzech szklankach wody, wystudzić.4. na ciasto makowe dać połowę masy budyniowej rozsmarować i ułożyć rzędami na długość foremki ptasie mleczko ( 5 rzędów ) pomiędzy ptasim mleczkiem wlać galeretkę tężejącą. odstawić aż galaretka dobrze zastygnie i wtedy na to rozsmarować drugą część masy budyniowej a następnie przełożyć ciastem makowym. rozpuścić czekolady dodając dwie łyżki mleka , polać ciepłą polewą ciasto i udekorować np. migdałami
zuzia2303