WINO Z TRUSKAWEK.rtf

(1 KB) Pobierz

WINO Z TRUSKAWEK

 

 

Truskawki, zwłaszcza ciemne, najlepiej nadają się na wina deserowe. Natomiast wina wytrawne na ogół źle się udają, gdyż zniekształcony w procesie fermentacji aromat truskawek nie jest przyjemny i ulega poprawie dopiero po dłuższym leżakowaniu. Tymczasem win wytrawnych z reguły nie leżakuje się zbyt długo.
Ze zmiażdżonych owoców truskawek można od razu oddzielić moszcz. Można także dodać 5 g fosforanu amonowego na 10 kg masy owocowej, zaszczepić miazgę drożdżami winiarskimi czystych kultur i fermentować 3-4 dni. W przypadku fermentowania miazgi wskazane jest dodanie pirosiarczynu potasowego i silnej matki drożdżowej.


Dodatek cukru i wody do 1 l nie rozcieńczonego moszczu. Zawartość
alkoholu
w winie
w %
12 %
14 %
16 %
18 % Dodatek
cukru
w gr
260 g
320 g
380 g
440 g Dodatek
wody
w l
0,35
0,35
0,20
0,15

Cukier do moszczu dodaje się w dwóch częściach: połowę do moszczu lub miazgi podczas fermentacji, resztę po wyciśnięciu miazgi. Wino po skończonej fermentacji trzeba dosłodzić.
 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin