2 szklanki miodu suszona skórka z 1/4 pomarańczy 2 czubate łyżki mielonej kawy 1/2 łyżeczki do kawy startej gałki muszkatołowej 1 l spirytusu 96-procentowego 1 szklanka rumu
Miód lekko zrumienić w rondlu, wlać 1 szklankę wody, włożyć skórkę pomarańczową i zagotować. Następnie miód zszumować, zdjąć z ognia i przestudzić. Kawę zmieszać z gałką muszkatołową, zalać 1 szklanką wrzątku, nakryć spodkiem i parzyć 5 minut. Do miodu wlać przecedzoną kawę, spirytus i rum, wymieszać i przelać do butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić na 6 tygodni. Następnie zlać płyn znad osadu, osad przefiltrować resztę płynu połączyć z poprzednio zlaną nalewką. Rozlać do butelek i odstawić na tydzień.
kolor25