Szynka z kością wędzona.pdf

(388 KB) Pobierz
348164399 UNPDF
A. Surowiec:
Szynka z kocią i golonką do produkcji wędzonek 4 - 8 kg
B Przyprawy i materiały pomocnicze
I. Przyprawy
a) ól kuchenna - 0,4 kg
b) saletra - 0,01 kg
II Materiały pomocnicze
Szpagat nr 8.
C Potad urowca po obróbce
Szynka z kocią.
D Potad gotowego produktu
Szynka z kocią wędzona o ciężarze 4 - 7 k, od trony golonki zaopatrzona w pętelkę do zawiezenia
długoci 10-12 cm.
Wartwa tłuzczu zewnętrznego - do 2 cm.
Skrót intrukcji
1 Pochodzenie i jakod urowca:
Szynki z kocią i golonką zgodnie z artykułem Wieprzowina/ Przygotowanie elementów do produkcji
wędzonek. Szynki o ciężarze 5-8 kg, ochłodzone do temp. 4-6 stopni C.
2. Peklowanie i ociekanie:
Szynki natrzykuje ię doarteryjnie lub domięniowo dając 6-7% olanki w tounku do ciężaru
zynek. Przy natrzykiwaniu doarteryjnym daje ię 1 dodatkowe natrzyknięcie igłą w mięieo
czterogłowy (myzkę, krzydło), a przy natrzykiwaniu domięniowym - 7-9 natrzyknięd w mięnie.
Natępnie zynki zalewa ię olanką. Stężenie olanki natrzykowo - zalewowej 16-18 stopni Be. Do
zalewania używa ię 40% wagowo olanki, w tounku do wagi zynki. Skład miezanki do olanek 100
kg soli i 3-4 kg aletry. Cza peklowania w olance zynek natrzkniętych doarteryjnie 8-12 dni,
natrzykniętych domięniowo 10-14 dni w temperaturze 4-6 topni C. należy prawdzid upeklowanie i
zapach. Przed wędzeniem zynki rozwieza ię lub rozkłada na kratach na ok. 24 godz. celem
ocieknięcia.
3. Moczenie i suszenie:
Moczy ię w zimnej, bieżącej wodzie przez 3 godz., obmywa w ciepłej (30-40 stopni C), oczyszcza
zczotką i nożem i rozwieza na 12-24 godz. do ocieknięcia i ouzenia.
4 Wędzenie
Ciepłym dymem o temp. 30-40 stopni C. przez 12-24 godz. do janobrązowej barwy kóry. W czasie
wędzenia należy przekładad kije w wędzarni.
Po uwędzeniu prawdza ię zapach.
5. Studzenie:
Do temperatury poniżej 18 topni C.
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin