Szadon.doc

(19 KB) Pobierz
Szadon

Szadon
Porcja na 4 :
- 5 żółtek
- 2 całe jajka
- 120g cukru pudru
- 1 szklanka wina marsala

Utrzeć w miseczce żółtka z całymi jajami i cukrem. Masa powinna być biała i puszysta. Wlać wino i umieścić w naczyniu do gotowania na parze. Nad wrzącą wodą ubijać masę trzepaczką. UWAŻAĆ, by masa nie podgrzała się zbyt mocno (robią się grudki). W momencie, gdy zacznie gęstnieć, należy wylać do kieliszków lub miseczek. Podawać bezpośrednio po przyżądzeniu.
From: Paweł Burmer <b@kki.net.pl>

Polska nazwa zabjone to szodon i pod ta nazwa mozna to znalezc w dawnych ksiazkach kucharskich. Mozna to robic takze z wyrtrawnego wina (szczerze mowiac glownie takie przepisy znam), a takze wina z dodatkiem innych alkoholi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin