Brioche francuska.txt

(0 KB) Pobierz
Skladniki:
*80 ml mleka
*1 jajko, lekko roztrzepane
*50 g jogurtu
*2 lyzki wody z kwiat�w pomaranczy (dalam 1 aromat pomaranczowy)
*1 lyzeczka soku z cytryny 
*20 g cukru + cukier waniliowy (dodalam troszke ekstraktu waniliowego)
*1/2 lyzeczki soli
*20 g masla, roztopionego
*350 g maki pszennej typ 450 (u mnie typ 500)
*1 lyzeczka drozdzy instant

Wszystkie skladniki wymieszac - i postepowac jak przy ciescie drozdzowym.

Wyrobic, odstawic na ok. 1 godzine do wyrosniecia, 

potem uformowac bochenek o dowolnym ksztalcie.

Nastepnie odstawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine.

Brioche studzic na kratce.

Brioche studzic na kratce.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin