BISZKOPT CIEMNY 6 jaj 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mški pszennej 2-3 łyżeczki kakao Białka ubić na sztywno, dodać cukieri żółtka. Dodać mškę zmieszanš z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min. SERNIK 60 dag zmielonego sera białego 30 dag cukru pudru 1 łyżka mški ziemniaczanej 6 jaj 15 dag margaryny 1 łyżka proszku do pieczenia Margarynę ucierać z cukrem, dodajšc po jednym żółtku, ser z mškš wymieszanš z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywnš pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec. KOKOSOWY 7 białek 15 dag cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag wiórek kokosowych 1 łyżka bułki tartej Białka ubić z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartš. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku. MASA ORZECHOWA 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru pudru 20 dag orzechów mielonych 1 1/2 kostki masła Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy. PRZEŁOŻENIE CIASTA Biszkopt ciemny - częć masy orzechowej - sernik - częć masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masš orzechowš i oprószyć (przez sitko) kakao.
ewaz1954