sernik z brzoskwiniami.txt

(5 KB) Pobierz
3 szklanki maki,
5 zóltek,
1 kostka margaryny,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
3 lyzki cukru pudru,

SER-
1 KG zmielonego sera,
1 kostka margaryny,
8 jaj,
1 budyn waniliowy bez cukru,
30 dag cukru,

MASA ORZECHOWA-
25 dag orzechów mielonych,
1/2 szklanki mleka,
2 lyzki cukru,
2 jaja,
1/2 plaskiej lyzeczki proszku do pieczenia,
2 lyzki stopionego masla,

dodatkowo-
puszka brzoskwin

CIASTO-
Z podanych skladników zagniesc ciasto kruche i podzielic na dwie czesci.

SER-
Margaryne utrzec z cukrem,dodac zóltka,ser , budyn,a na koncu piane z bialek.

MASA ORZECHOWA-
Maslo,mleko,cukier zagotowac,dodac orzechy,wymieszac,przestudzic i dodac zóltka,
proszek do pieczenia, oraz piane z bialek.Delikatnie wymieszac.


zlozenie ciasta-
ciasto kruche-masa orzechowa-polowa sera-pokrojone brzoskwinie-druga polowa sera- kruszonka z drugiego ciasta kruchego-
ciasto upiec w calosci.Ciasto na blaszke 23 cm x 38 cm
==================================================

Ciasto:

    2-2,5 szkl. maki krupczatki;
    1 kostka masla (200g);
    3 lyzki cukru;
    4 zóltka;
    3 lyzeczki proszku do pieczenia.
     

Masa serowa:

    twaróg póltlusty (750g);
    1 jajko;
    1 zóltko;
    1 budyn smietankowy w proszku (40g);
    0,5 szkl. cukru pudru;
    cukier wanilinowy;
    0,5 kostki masla (100g);
    ewentualnie troche smietany;
    piana z 5 bialek;
    0,5 szkl. cukru do piany;
    0,5 puszki brzoskwin lub gruszek z kompotu.

    *szklanka o pojemnosci 250ml.
Ciasto wykonanie:

       Z podanych skladników wyrobic ciasto, nie dolewajac przypadkiem wody, ani mleka.
 3/4 ciasta rozwalkowac i wylozyc nasmarowana tluszczem blache. 1/4 czesc wlozyc do zamrazalnika.
Tak przygotowany spód mozna podpiec przez 5 - 10 min. w piekarniku (niekoniecznie).

Masa serowa wykonanie:

     Jajko, zóltko utrzec z cukrem i cukrem wanilinowym.
 Dodac twaróg, budyn w proszku, maslo - dobrze zmiksowac 
(jezeli zostana wyrazne grudki uzyc koncówki miksujacej) i ulozyc na surowym lub chwile podpieczonym spodzie.
 Jezeli masa serowa wyjdzie zbyt gesta dodac troche smietany. Na mase serowa rozlozyc pokrojone brzoskwinie,
 a na nie ubita piane z cukrem. Na wierzch zetrzec (przez tarke z duzymi otworami) schlodzone ciasto.
 Piec w temp. 180 ok 50 min. lub dluzej sprawdzajac patyczkiem. Blaszka o wymiarach 24x35 cm.
=====================================

Skladniki na ciasto:

    1 kostka masla/margaryny (250 g)
    3 lyzki cukru pudru
    5 zóltek
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    3 szklanki maki


Wszystkie skladniki zagniesc. Ciasto podzielic na 2 czesci, owinac folia, 
wlozyc na 2 godziny do zamrazarki (lub na krócej, jesli ciasto bedzie twarde na tyle, by je zetrzec na tarce).

Skladniki na mase serowa:

    1 kg twarogu póltlustego lub tlustego, niekwasnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    2 lyzki maki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)
    pól kostki miekkiego masla (125 g)
    3 jajka
    1 szklanka cukru (dalam troche mniej)


Cale jajka utrzec z cukrem, dodac maslo, make i twaróg porcjami, dalej ucierajac.

Ponadto:

    brzoskwinie w syropie, w puszce (ja zuzylam 3 puszki po 400 g kazda - mozna oczywiscie dac mniej - ile lubicie)
    5 bialek
    3/4 szklanki cukru


Brzoskwinie osaczyc, polówki pokroic na 4 czesci. Bialka ubic na sztywno z cukrem.

Nastepnie:

Blache o wymiarach 25 x 40 cm wylozyc papierem do pieczenia.
 Wyjac z zamrazarki jedna czesc ciasta i zetrzec na tarce (duze oczka) na spód formy.
 Na to wylozyc mase serowa. Na masie serowej ulozyc brzoskwinie, kawalek przy kawalku.
 Nastepnie równo wylozyc ubita piane.
 Na wierzch zetrzec na tarce drugi kawalek ciasta wyjety z zamrazarki.

Piec okolo 1 h w temperaturze 180şC. Najsmaczniejszy na drugi dzien.
==================================

    3szkl. maki tortowej
    1 kostka margaryny
    3 lyzki cukru
    5 zóltek
    3 lyzeczki proszku do pieczenia
    1 kg twarogu zmielonego (póltlusty)
    2 cale jajka
    2 budynie zólte
    1 szkl. cukru
    1 kostka masla
    puszka brzoskwin

Etapy przygotowania

    1

    Maka, margaryna, 3 lyzki cukru. 5 zóltek i proszek do pieczenia - wszystko zagniesc i podzielic na 2 czesci.
 Jedna czesc wlozyc do lodówki, druga wylozyc na blache (najlepiej taka duza z pieca).
    2

    Ser, 2 jajka, 1 szkl. cukru i maslo zmiksowac na gladka mase.
    3

    Na pierwsza czesc ciasta wylozyc mase serowa, na to osaczone i pokrojone w kostke brzoskwinie.
 Nastepnie z 5 bialek ubic piane z 1 szkl. cukru. Zalac brzoskwinie. Na to pokruszyc druga czesc ciasta.
    4

    Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni Celcjusza, az do przybrazowienia góry. To ciasto zawsze wychodzi
=================================

Skladniki:
Ciasto:
3 szklanki maki
3 lyzki cukru
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
3 zóltka
25 dag margaryny
Masa serowa:
75 dag sera
2 zóltka
1 jajko
1 budyn waniliowy
10 dag masla
˝ szklanki cukru pudru
brzoskwinie w puszce
aromat cytrynowy
Masa bialkowa:
5 bialek
ľ szklanki cukru pudru
1 lyzka maki ziemniaczanej
Do dekoracji:
cukier puder

Skladniki przeznaczone na ciasto zagniesc. 2/3 ciasta rozlozyc na wysmarowanej tluszczem prostokatnej formie, 
a reszte ciasta schlodzic w lodówce.

Ser zmielic dwukrotnie. Maslo utrzec na puszysta mase dodajac cukier puder, zóltka i jajko.
 Pod koniec ucierania dodac ser, budyn w proszku i kilka kropel aromatu cytrynowego.
 Wszystko wymieszac i wylozyc na surowe ciasto.

Na mase serowa wylozyc pokrojone w kostke brzoskwinie.

Bialka ubic, nadal ubijajac dodac cukier puder i make ziemniaczana. Piane wylac na pokrojone brzoskwinie.

Na wierzch zetrzec na tarce o grubych oczkach reszte schlodzonego ciasta.
 Calosc wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 160-170 °C. 

2508-1720-3391-3344.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin