Pierogi.doc

(366 KB) Pobierz
Pierogi ,, kryzysowe ,,

Pierogi ,, kryzysowe ,,

 

Składniki

·         30 dag mąki

·         1 jajko

·         ½ szklanki wody

·         szczypta soli

·         10 dag kaszy jęczmiennej ( ugotowanej )

·         20 dag ugotowanego mięsa

·         1 cebula

·         sól

·         pieprz mielony

·         25 dag skwarek wytopionych z boczku:

·          

 

Opis przygotowania

Z mąki , wody , jajka , szczypty soli zagnieść ciasto .Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć .Kaszę ugotować na sypko . Mięso zmielić . Cebulę drobno posiekać i usmażyć na złoto .Wymieszać kaszę , mięso , cebulę . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy krążek nakładać farsz . Zlepiać pierogi . Gotować na osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia . Podawać okraszone skwarkami . Przy gotowaniu zup na mięsie , którego nie zużywamy zaraz, obrać je od kości i zmielić razem z warzywami z zupy , a następnie użyć do robienia pierogów , naleśników z mięsem czy krokietów . Lub zamrozić i użyć później . Pierogi z dodatkiem kaszy pozwalają wykorzystać nawet niewielkie ilości gotowanego mięsa . Są przy tym delikatniejsze , a przy tym na prawdę smaczne . Jesli mają byc w wersji dietetycznej - to nie polewać skwarkami z boczku ale bułeczką tartą na maśle .

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin