Bułeczki drożdżowe.doc

(37 KB) Pobierz
Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe

 

 

SKŁADNIKI:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
1/2 szklanki mleka,
5-10 dag margaryny,
5 dag (3 łyżki) cukru,
1 jajo,
1 białko,
5 dag drożdży,
1 łyżeczka soli,
tłuszcz i mąka do blachy

 

 

PRZYGOTOWANIE:
Z połowy mleka, cukru i drożdży sporządzić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z tłuszczem, mlekiem, cukrem, jajem i solą. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Przykryć je i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z ciasta uformować kulki. Ułożyć je luźno na blasze wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym białkiem. Piec w średnio gorącym piekarniku przez 15-20 min.

 

Delikatna kremówka

 

 

SKŁADNIKI:
CIASTO:
6 jaj,
18 dag cukru,
18 dag mąki ziemniaczanej,
2 łyżki stołowej kakao,
1,5 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia,
2 łyżki stołowe oliwy lub oleju;

MASA KREMOWA:
0,5 l. śmietany kremówki (30-36%),
4-5 łyżek cukru,
cukier waniliowy,
1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (250g),
1 łyżka żelatyny (niekoniecznie);

DO NASĄCZENIA:
3/4 szkl. herbaty,
2 łyżki cukru,
kieliszek rumu lub innego alkoholu.

 

 

PRZYGOTOWANIE:
Ubić na parze jaja z cukrem, do zimnej masy dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Na końcu dać oliwę. Lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do blachy tzw. chlebowej (duża podłużna), wyłożonej pergaminem. Piec 30 min. w temp. 200 C (175 C z termoobiegiem).
Zimne przekroić wzdłuż na dwa placki. Biszkopt ułożyć na dużej tacy, skropić przygotowaną herbatą, wyłożyć masę kremową, przykryć drugim plackiem. Skropić. Wstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie masy kremowej:
Ubić dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym (ciepła nie ubije się). Do kremu dodać serek homogenizowany, wymieszać. Dodać na końcu namoczoną w 2 łyżkach zimnej wody i następnie rozpuszczoną na ogniu żelatynę. Szybko wymieszać i wyłożyć na biszkopt.
Ciasto jest wspaniałe, delikatne i proste.
Smacznego

 

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

 

 

SKŁADNIKI:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
13 dag margaryny,
15 dag (8 łyżek) cukru,
5 dag drożdży,
4 jaja,
1 szklanka mleka,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
25 dag marmolady,
tłuszcz do formy

 

 

PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko. Wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopioną margarynę i wyrabiać dalej, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrośnie wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować na okrągły placek grubości około 1 cm Ciasto pokroić promieniście na 8 równych trójkątów. Na środek każdego nałożyć trochę marmolady i zwijając uformować rogaliki. Rogaliki położyć na posmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić na 15-30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozbitym białkiem, wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec do uzyskania jasnozłotego koloru.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin