Czosnkowe chlebki NaanSkładniki na 5-6 chlebków:* 320 g mąki pszennej* 125 ml ciepłego mleka* 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego* 1 łyżka oliwy* 7 g suchych drożdży* 1 łyżeczka soliDodatkowo:* 2 pełne łyżki stopionego masła* 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnkuDrożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy.Wierzch smarujemy stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypujemy posiekanym czosnkiem. Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp (ja piekłam 2 razy po 3 placki). Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
be.3