Dorsz po królewsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Dorsz po królewsku

Dorsz po królewsku

 

Składniki:

40 dag filetów z dorsza

łka soku z cytryny

2 jaja

łka mąki

pół cytryny

l, pieprz

olej do smażenia

farsz:

20 dag pieczarek

mała cebula

mała czerwona papryka

10 dag pasztetu

łka masła

l, pieprz

 

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny i wstaw na godzinę do lodówki. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na stopionym maśle, wrzuć cienko pokrojone pieczarki i paprykę, chwilę podsmaż, dodaj pokruszony pasztet i podsmaż razem mieszając i doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.

 

Filety oprósz solą i pieprzem, posmaruj przygotowanym farszem, poskładaj na pół, a następnie pospinaj wykałaczkami, oprósz mą, obtocz w roztrzepanych jajkach i usmaż z obu stron na silnie rozgrzanym oleju.

 

Wyłone na półmisek filety przybierz plasterkami cytryny i obłóż frytkami lub smażonymi ziemniakami. Podaj też dowolną surówkę.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin