KASZUBSKA DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI.doc

(20 KB) Pobierz
KASZUBSKA DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI

KASZUBSKA DROŻDŻÓWKA Z JABŁKAMI

 

Składniki

60 dag mąki krupczatki

20 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 kostki masła

150 ml mleka

1/2 kostki drożdży

szczypta soli

2 łyżki śmietany

2 jabłka

3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

2 łyżki masła orzechowego

 

Przygotowanie

Jabłka kroimy na kawałki, wrzucamy do miski, zalewamy wodą z kwiatów pomarańczy. Odstawiamy na bok. Następnie mieszamy drożdże z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem z cukrem waniliowym, po czym zabieramy się za mieszanie suchych składników ciasta. Kiedy mleko z drożdżami urośnie, mieszamy je z suchymi składnikami, wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone, ale nie gorące masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce by urosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek w kształcie prostokąta i smarujemy masłem orzechowym środek wzdłuż dłuższego boku. Układamy jabłka na warstwie masła orzechowego i zawijamy ciasto przykrywając dokładnie owoce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 40 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin