KAWA PACHNĄCA INDIAMI.doc

(20 KB) Pobierz
KAWA PACHNĄCA INDIAMI

KAWA PACHNĄCA INDIAMI

 

Składniki

1 cm kory cynamonowca lub spora szczypta tartego cynamonu

3 goździki

4 owoce zielonego kardamonu

1/5 laski wanilii

1/2 gwiazdki anyżu

4 łyżki kawy

1 szklanka mleka sojowego np. waniliowego

2 łyżki miodu

 

Przygotowanie

Kawę można przyrządzić na dwa sposoby; w tygielku lub w kawiarce. W obydwu przypadkach najpierw rozcieramy przyprawy w moździerzu. Następnie mieszamy je z kawą i napełniamy kawiarkę, którą stawiamy na palnik. Po kilku minutach kawa jest gotowa. Przyprawiamy ją mlekiem i miodem.

W przypadku tygielka postępujemy podobnie, ale zamiast miodu dodajemy brązowy cukier i kilkukrotnie podgrzewany nie dopuszczając do podnoszenia się piany. Dopiero na sam koniec lekko zagotowujemy i dodajemy kilka kropel zimnej wody. Tak by kawa z przyprawami opadła na dno tygielka.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin