CREAM TEA Z MĄKI ORKISZOWEJ.doc

(19 KB) Pobierz
CREAM TEA Z MĄKI ORKISZOWEJ

CREAM TEA Z MĄKI ORKISZOWEJ

 

Składniki

2 szklanki mąki orkiszowej

1/4 kostki masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka cukru pudru

1/2 szklanki mleka

200 ml śmietany 36%

dżem do smarowania

 

Przygotowanie

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Zagniatamy mąkę z masłem, następnie dodajemy mleko i mieszamy. Formujemy bułeczki, które pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. pół godziny. Ubijamy mikserem śmietanę bez dodatku cukru. Ciepłe bułeczki rozkrajamy i smarujemy śmietaną i dżemem truskawkowym lub malinowym. Bułeczki i śmietana z założenia nie są słodkie, ponieważ łyżeczka dżemu na wierzchu wystarczająco dosładza całość.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin