SAJGONKI.doc

(20 KB) Pobierz
SAJGONKI

SAJGONKI

 

Składniki

1/4 zielonej papryki

biała część liścia kapusty pekińskiej

1/2 marchewki

2 namoczone grzyby Mun

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżka sosu sojowego

1/4 łyżeczki chili

papier ryżowy

olej do smażenia

 

Przygotowanie

Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 minut, a następnie odsączamy. Kroimy je w paski. Tak samo kroimy warzywa. Wrzucamy do rozgrzanego woka i krótko smażymy na 1 łyżce oleju, ciągle mieszając, tak, aby wszystkie warzywa były równomiernie przyrumienione z zewnątrz, a w środku były soczyste. Pod koniec dodajemy chili i sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki, w której mieszamy całość z mąką kukurydzianą. Przecieramy wok papierowym ręcznikiem i rozgrzewamy w nim olej do smażenia. Moczymy przez chwilę osobno płaty papieru ryżowego aż zmiękną, odsączamy i nakładamy trochę warzyw na brzegu. Zawijamy w rulonik, pamiętając, aby boki papieru ryżowego schować do środka, tak by nadzienie było szczelnie owinięte. Smażymy przez kilka minut w głębokim oleju. Talerz dekorujemy kiełkami fasoli mung i cienkimi paskami czerwonej papryki. Podajemy z sosem.

 

Sos do sajgonek

1 łyżka gęstego chińskiego sosu śliwkowego

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka octu ryżowego

 

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin